Vendosni fjalën kyçe....

SHBA-ja dhe Rusia zgjatin traktatin e kontrollit të armëve bërthamore


SHBA-të kanë zgjatur traktatin e kontrollit të armëve bërthamore New Start me Rusinë për pesë vjet.

Duke njoftuar masën, Sekretari i Shtetit Antony Blinken tha se kjo e bën botën më të sigurt.

Presidenti Joe Biden dhe homologu i tij rus Vladimir Putin thuhet se e diskutuan atë me telefon një javë më parë, dhe Z. Putin e nënshkroi atë në ligj të Premten.

Traktati ishte vendosur të prishej në 5 shkurt, pasi administrata Trump kishte refuzuar të miratojë zgjatjen.

Ai kishte kërkuar procedura më të ashpra të verifikimit dhe disa përfshirje të armëve taktike, si dhe një zgjerim të marrëveshjes për të mbuluar Kinën.

New Start është marrëveshja e fundit e mbetur për armët bërthamore midis Rusisë dhe SHBA-së dhe shkatërrimi i saj do t’i kishte dhënë fund të gjitha kufijve në vendosjen strategjike të kokave bërthamore dhe sistemet e shpërndarjes.