Vendosni fjalën kyçe....

Shtyhet votimi i ligjit për zgjerimit në Jon të Greqisë, Dendias: Do përfitojmë 13 mijë kilometra katror


Një debat në Parlament mbi një projekt-ligj të Ministrisë së Jashtme që shtrin ujërat territoriale të Greqisë në Detin Jon u dha një ditë shtesë, me votimin që pritet të Mërkurën në vend të së martës.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Athinë-Maqedonase, diskutimi u shtri në dy ditë nga një për t’u dhënë, ligjbërësve që dëshirojnë të paraqesin pozicionin e tyre mbi çështjen, kohë të mjaftueshme për ta bërë këtë.

Legjislacioni, tha Ministri i Jashtëm Nikos Dendias në fjalët e tij të hapjes kur paraqiti projekt-ligjin, përfaqëson herën e parë që Greqia do të zgjerojë ujërat e saj territoriale që nga viti 1947 dhe ka të bëjë me një sipërfaqe prej më shumë se 13,000 kilometra katrorë, përfshirë zonën brenda gjireve, raporton Ekathimerini.

Duke marrë parasysh që e gjithë zona e vendit është rreth 135,000 kilometra katrorë, fushëveprimi i këtij zgjerimi është i dukshëm“, tha Dendias, duke përshëndetur partitë e opozitës që mbështetën legjislacionin në nivelin e komisionit përpara debatit plenar.

Legjislacioni, shtoi ai, “ka një element historik dhe unë do të doja të falënderoja ngrohtësisht palët për bashkëpunimin”.

Legjislacioni do të shtrijë ujërat territoriale të Greqisë nga gjashtë në 12 milje detare përgjatë gjithë gjatësisë së detit Jon.