Vendosni fjalën kyçe....

Samiti i G20 – Presidenti kinez Xi Jinping propozon sistemin global të kodit QR për njerëzit


Presidenti kinez Xi Jinping ka propozuar përdorimin e një sistemi global kodi për të mundësuar lëvizjen ndërkufitare të njerëzve mes pandemisë Covid-19.

Duke folur në samitin virtual G20 të shtunën në mbrëmje, Xi tha se një mekanizëm global që përfshin njohjen e ndërsjellë të certifikatave shëndetësore, përfshirë rezultatet e testit Covid-19 në formën e kodeve QR, mund të përdoret për të mundësuar udhëtime ndërkufitare.

“Ne shpresojmë që më shumë vende të bashkohen me këtë mekanizëm.” – tha Xi, sipas një transkripti të botuar nga agjencia shtetërore e lajmeve Xinhua.

“Ne duhet të standardizojmë më tej politikat dhe të vendosim rrugë të shpejta për të lehtësuar rrjedhën e rregullt të njerëzve.” – shtoi ai.

Propozimi është pjesë e sugjerimeve të Kinës për atë që duhet të bëhet për të përballuar pandeminë. Xi gjithashtu përsëriti se Kina ishte e gatshme të ndante vaksinat e saj me pjesën tjetër të botës.

Kodet QR janë barkode që mbajnë informacion që mund të skanohet dhe lexohet nga smartphone. Ato janë në përdorim të gjerë në Kinë, por nuk është e qartë nëse vendet e tjera mund ose do të regjistroheshin në një sistem të tillë si një mënyrë për të testuar dhe ndjekur njerëzit.

Kina ka vendosur në masë të madhe koronavirusin nën kontroll dhe ka pak kufizime në udhëtimet e brendshme. Por kodet QR për të provuar statusin shëndetësor dhe të dhënat e udhëtimit janë të detyrueshme që nga shkurti.

Një kod i gjelbër QR do të thotë që mbajtësi është i shëndetshëm dhe mund të udhëtojë, ndërsa një kod i verdhë ose i kuq do të thotë që individi duhet të jetë në karantinë.