Vendosni fjalën kyçe....

Studiuesit pretendojnë të kenë gjetur ujë nën sipërfaqen e Marsit (Video)


Planet e Elon Musk për të kolonizuar Marsin sapo morën një nxitje edhe më të madhe, pasi studiuesit italianë njoftuan zbulimin e trupave të shumtë të ujit të lëngshëm nën akujt e polit të tij të jugut, që do të thotë se planeti i kuq mund të mbështesë fillimin e jetës.

Të dhënat e dërguara nga sonda Mars Express e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) kanë treguar ujë të lëngshëm në bazën e rajonit Ultimi Scopuli. Tre zona të tjera uji janë gjetur afër, sipas një studimi të ri të botuar të hënën në revistën Nature Astronomy.

Studiuesit në Universitetin Roma Tre në Itali përdorën procedurat e përpunimit të sinjalit që zbatohen normalisht në shtresat akullore polare në Tokë, të tilla si në Antarktidë, Kanada dhe Groenlandë, për të analizuar të dhënat e dërguara nga Radari i Avancuar i Marsit për Tingëllimin e Nënsipërfaqes dhe Ionosferës (MARSIS).

Rezervuari i parë nëntokësor u gjet nga MARSIS në vitin 2018. Të dhënat shtesë tregojnë një liqen me madhësi rreth 20 km me 30 km, i rrethuar nga disa më të vegjël.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *