Vendosni fjalën kyçe....

Harvardi kundërshton masat italiane për koronavirusin: Nënvlerësim i rreziqeve dhe shumë gabime


Një studim që vjen nga SHBA-ja hedh poshtë një pjesë të masave italiane për të luftuar koronavirusin. Sipas analizës së revistës shkencore Harvard Business Review, botimi i një prej universiteteve më të famshëm amerikanë, Italia ka bërë disa gabime në përgjigje të përhapjes së Covid-19. Megjithatë, një studim i parë nga i njëjti universitet kishte lavdëruar vendimin për ta vendosur të gjithë vendin në izolim, duke mbyllur aktivitetet dhe shërbimet tregtare. Tani, ky raport i dytë sinjalizon politika të gabuara që do të çonin në një përhapje më të madhe të epidemisë.

Fati i keq

Edhe pse pjesë e krizës mund të ketë pasur zhvillime që “nuk mund të jenë nën kontrollin e plotë të ligjvënësve”, ka disa pika që nënvizojnë se si udhëheqësit italianë janë përballur me shumë pengesa “në njohjen e masës së kërcënimit të paraqitur nga Covid- 19, në organizimin e një reagimi sistematik dhe të mësuarit se çfarë të bësh nga sukseset e para dhe “dështimet”. Ajo që ndodhi në vendin tonë, sipas studiuesve amerikanë, ishte “një dështim sistematik për të përvetësuar dhe vepruar shpejt dhe në mënyrë efektive bazuar në informacionin ekzistues. “Sepse, shpjegojnë ekspertët, nuk kishte” mungesë të njohurisë së plotë për atë që duhej të bëhej “, pasi kishte” shembullin e Kinës “.

Nënvlerësimi i rreziqeve

Një nga faktorët e parë që ka ndikuar në zgjedhjet e qeverisë italiane do të ishte një mekanizëm psikologjik që na bën të kërkojmë informacione që konfirmojnë mënyrën tonë për të parë gjërat, duke i hedhur poshtë ato që janë në kundërshtim me vizionin tonë. Në praktikë, ne kemi bërë gjithçka për të nënvlerësuar rreziqet. “Probleme të tilla si pandemitë, të cilat evoluojnë në mënyrë jo lineare (për shembull, fillojnë të vogla, por intensifikohen në mënyrë eksponenciale), janë të vështira për t’u marrë për shkak të vështirësive në interpretimin e shpejtë të asaj që po ndodh”. Koha ideale për veprim është në fillim, “kur kërcënimi duket të jetë i vogël” ose jo ekzistent, gjë që nuk ka ndodhur në Itali.

Fillimisht në Itali kërcënimi nuk u konsiderua si duhet. Dhe shembujt flasin vetë. Studimi i Harvardit kujton fushatën “Milano nuk ndalet” në të cilën shumë politikanë shtrënguan duart në fund të shkurtit, duke theksuar nevojën për të “mos u frikësuar”. Dhe Nicola Zingaretti organizoi një pritje në zemër të Milanos. Studiuesit tregojnë gishtin tek politikanët që flasin për “paaftësi sistematike për të dëgjuar ekspertë” dhe për tu sjellë si duhet.

Jo masa graduale

Studiuesit amerikanë theksojnë se sa e rëndësishme është në të ardhmen të mësojmë të njohim aspektet që na çojnë të nënvlerësojmë një rrezik, ashtu si ndodhi në rastin e Covid-19. Për më tepër, ekspertët e Harvardit hedhin poshtë masat graduale, siç janë dekretet që në Itali kanë intensifikuar në mënyrë progresive izolimin shoqëror. Nuk ishte një vendim adekuat pasi ishte “në kundërshtim me përhapjen e shpejtë të virusit” dhe sepse ajo që po ndodhte në zona të ndryshme të vendit tashmë e bëri të qartë seriozitetin e situatës. Për më tepër, kjo lloj qasjeje, me një diferencim sipas zonave, ka shtyrë shumë njerëz të ikin në jug të vendit, me rrezik shtesë përhapjen e virusit edhe më shumë.

Linja e infektimeve

Vendi nuk ka provuar të jetë i aftë të tërheqë linjën e infektimeve. Një problem që, sipas ekspertëve amerikanë, lidhet me faktin se në Itali Shëndetësia menaxhohet ndryshe në Rajone të ndryshme. Kjo është pikërisht arsyeja pse ka pasur zona të vendit që kanë reaguar më mirë se të tjerët. Shembulli është ai i Lombardisë dhe Venetos. Të dy rajonet kanë aplikuar qasje të ngjashme si distancimi shoqëror dhe mbylljet. Por Veneto ka miratuar masa të tjera të dobishme, siç janë, për shembull, “një numër më i madh testesh, punonjës më të mbrojtur shëndetësor dhe një gjurmim më i shpejtë dhe efektiv i kontakteve”. Një politikë që ka dhënë rezultate më të mira.

Burimet për një luftë

Ndër pikat e dobëta të veprimtarisë italiane ekziston edhe ajo e mbledhjes së të dhënave (së pari shumë pak dhe pastaj jo shumë të sakta). Pra, përfundojnë studiuesit e Harvardit, masat duhet të merren shpejt dhe organikisht, pa qenë gradual. Për më tepër, një politikë efektive ndaj koronavirusit kërkon “mobilizim të ngjashëm me luftën për sa i përket madhësisë së burimeve njerëzore dhe ekonomike”.

VINI RE: Ky artikull është pronësi intelektuale e Repubblica.it