Vendosni fjalën kyçe....

Pse vdekjet lidhur me koronavirusin në Gjermani janë aq të pakta krahasuar me vendet e tjera


Për javë të tëra, virologët kanë bërë një pyetje të vazhdueshme. Pse krahasuar ne vendet e tjera, shumë pak nga gjermanët e prekur nga koronavirusi kanë humbur jetën?

Në Itali, 9.5 përqind e njerëzve që kanë testuar pozitivisht për virusin, kanë humbur jetën sipas të dhënave të përpiluara nga Universitetin Johns Hopkins në SHBA. Në Francë, norma është 4.3 përqind. Por në Gjermani, është 0.4 përqind.

Arsyeja më e madhe për ndryshimin, thonë ekspertët e sëmundjes infektive, është puna e Gjermanisë në ditët e para të shpërthimit të saj për të gjurmuar, testuar dhe kontrolluar grupet e infektuara.

Kjo do të thotë se Gjermania ka një pasqyrë më të saktë të madhësisë së shpërthimit të saj sesa vendet që testojnë vetëm pacientët dukshëm simptomatikë, të sëmurë më të rëndë ose me rrezik më të lartë.

“Në fillim, kur patëm relativisht pak raste, kur erdhi puna për t’i gjetur dhe izoluar ato, ne bëmë punë mjaft të mirë në Gjermani,” tha Reinhard Busse, drejtor i Departamentit të Menaxhimit të Kujdesit Shëndetësor në Universitetin e Teknologjisë në Berlin. “Kjo është arsyeja kryesore.”

Faktorë të tjerë, të tillë si mosha e të infektuarve dhe koha e shpërthimit në Gjermani, gjithashtu luajnë një rol në shkallët e ndryshme të vdekjeve. Por testimi gjerësisht ka qenë thelbësor.

Gjermania, me 31.150 raste në mesditën e së martës, duket se ka një shpërthim më të madh se Franca, me 20.1149. Por niveli më i lartë i vdekjeve në Francë nënkupton që kishte më shumë raste të padiagnostikuara atje. Përhapja e Francës mund të jetë më e madhe se ajo e Gjermanisë.

Fillimisht, të paktën, autoritetet shëndetësore të vendit gjurmuan grupet me rrezik infeksioni në mënyrë të përpiktë. Kur një individ testoi pozitivisht, ata përdornin gjurmimin e kontaktit për të gjetur njerëz të tjerë me të cilët kishin pasur lidhje dhe më pas i testuan dhe karantinuan ata, duke thyer kështu zinxhirin e infeksionit.

Christian Drosten, një virolog në spitalin Charité në Berlin, tha se ai është “plotësisht i bindur” se aftësia e lartë diagnostike e Gjermanisë ” na ka siguruar një epërsi ekstreme në zbulimin e epidemisë ”.

Por ai paralajmëroi kundër vetëkënaqësisë dhe tha që niveli i vdekjeve do të rritet: “Ne nuk jemi përjashtim”.

Epidemiologët thonë se është e rëndësishme të shikoni shpërthimin e Gjermanisë në dy faza të veçanta. Ndërsa përhapja në komunitet u bë e përhapur, zinxhirët e infeksionit në disa raste u bënë të pamundur të gjurmohen.

Me rastet që rriten në mënyrë eksponenciale, autoritetet shëndetësore janë përpjekur të urdhërojnë distancimin shoqëror dhe ndalimin e veprimtarive masive. Shtetet federale kanë kufizuar tubimet jashtë shtëpisë në një maksimum prej dy personash.

Koreja e Jugut, e cila është vlerësuar si një model për t’iu përgjigjur shpërthimit, ka një normë vdekjeje prej 1.3 përqind. Busse krediton normën më të ulët të Gjermanisë në kohën e duhur të ndërhyrjes.

“Në Korenë e Jugut, ka një kohëzgjatje më të gjatë të infeksioneve, kështu që ne nuk mund të krahasohemi vërtet,” tha ai. “Kemi mjaft raste të reja pozitive.”

Busse tha se Gjermania është më e krahasueshme me Norvegjinë. Vendi skandinav është në një pikë të ngjashme në shpërthimin e tij, ai gjithashtu ka punuar për të testuar dhe përmirësuar raste, dhe gjithashtu ka një normë vdekjeje prej 0.4 përqind.

Nëse masat distancuese të Gjermanisë do të “rrafshojnë kurbën” nuk është ende e qartë.

Lothar Wieler, presidenti i Agjencisë Federale për Kontrollin e Sëmundjeve, tha një periudhë e rritjes eksponenciale mund të ngadalësohej por paralajmëroi se ishte shumë herët për të thënë, duke pasur parasysh luhatjet në të dhëna. Ai tha se pamja do jetë e qartë disa ditë më.

Kriteret fillestare të testimit të Gjermanisë nuk ishin më të gjera se sa Italia. Njerëzit u testuan nëse kishin simptoma dhe kishin qenë në një zonë rreziku, ose nëse kishin kontakte me një rast të konfirmuar me koronavirus. Por shumë raste fillestare kishin lidhje të qarta me udhëtimet jashtë shtetit.

Udhëzimet që nga atëherë janë zgjeruar dhe testimet janë rritur gjatë javëve të fundit. Numri i të testuarve u rrit nga 35,000 në javën e parë të marsit në 100,000 në të dytën, sipas shoqatës mjekësore të Gjermanisë. Vlerësimet nuk përfshijnë teste të kryera brenda spitaleve.

Të rinjtë përballen më mirë me koronavirusin sesa të moshuarit. Përhapja fillestare e Italisë goditi në qendrën e një popullsie të plakur. Lauterbach tha se ai priste që niveli i vdekjeve të Gjermanisë të rritet pasi segmentet më të prekshme të shoqërisë do infektohen.

Për shkak se testimi nuk është universal, dhe shumë njerëz me koronavirus nuk mund të diagnostikohen kurrë, një normë e vërtetë e vdekjes është e pamundur të përcaktohet.

Por ekspertët thonë se norma ka të ngjarë të jetë dukshëm më e lartë në vende të tilla si Spanja dhe Italia, ku sistemi shëndetësor po shkatërrohet.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Washingtonpost


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *