Vendosni fjalën kyçe....

Imazhet e Nasa-s/ Koronavirusi ul drastikisht ndotjen në Kinë


Imazhet satelitore kanë treguar një rënie dramatike të niveleve të ndotjes mbi Kinën, e cila është “të paktën pjesërisht” në një ngadalësim ekonomik të shkaktuar nga koronavirusi, thotë agjencia hapësinore amerikane Nasa.

Hartat e Nasa-s tregojnë se niveli i dyoksidit të azotit është në rënie këtë vit.

Ajo vjen mes rënies së rekordeve në aktivitetin e fabrikës në Kinë, pasi prodhuesit ndalojnë punën në përpjekje për të përmbajtur koronavirus.

Kina ka regjistruar gati 80,000 raste të virusit që prej fillimit të shpërthimit.

Ai është përhapur në më shumë se 50 vende, por shumica e infeksioneve dhe vdekjeve janë në Kinë, ku virusi ka origjinën.

Shkencëtarët e Nasa-s thanë se ulja e niveleve të dyoksidit të azotit – një gaz i dëmshëm i emetuar nga automjetet motorike dhe objektet industriale – ishte së pari i dukshëm pranë burimit të shpërthimit në qytetin Wuhan, por më pas u përhap në të gjithë vendin.

Nasa ka krahasuar dy muajt e parë të vitit 2019 me të njëjtën periudhë të këtij viti.

Agjencia hapësinore vuri në dukje se rënia e niveleve të ndotjes së ajrit përkoi me kufizimin e imponuar në transport dhe aktivitetet e biznesit, dhe hyrjen në karantinë të miliona njerëzve.

Kjo është hera e parë që kam parë një përmbysje kaq dramatike mbi një zonë kaq të gjerë për një ngjarje specifike,” tha Fei Liu, studiues për cilësinë e ajrit në Nasa’s Goddard Space Flight Center, në një deklaratë.

Ajo shtoi se kishte vërejtur një rënie të niveleve të dyoksidit të azotit gjatë recesionit ekonomik në vitin 2008, por tha që ulja ishte më graduale.

Nasa vuri në dukje se festimet e Vitit të Ri Lunar të Kinës në fund të janarit dhe fillim të shkurtit kanë qenë të lidhura me ulje të niveleve të ndotjes në të kaluarën. Por ajo tha që ato zakonisht rriten pasi të mbarojnë festimet.

Këtë vit, niveli i uljes është më i rëndësishëm sesa vitet e kaluara dhe ka zgjatur më gjatë,” tha Znj Liu.

Unë nuk jam i befasuar sepse shumë qytete në mbarë vendin kanë ndërmarrë masa për të minimizuar përhapjen e virusit.”