Vendosni fjalën kyçe....

Bosnja riatdheson 19 persona nga Siria mes tyre 12 fëmijë


Bosnje dhe Hercegovina, më 19 dhjetor, ka riatdhesuar disa persona nga Siria.

Në Sarajevë kanë arritur gjashtë gra, 12 fëmijë dhe 7 burra, të cilët deri më tani kanë qenë në kampet dhe burgjet e Sirisë, raporton REL.

Lajmin e ka konfimuar policia e Bosnje dhe Hercegovinës.

Udhëtimi i tyre për në aeroportin e Sarajevës është bërë përmes një fluturimi jo komercial, tha policia kufitare.

Policia, shërbimet sociale dhe ekipet mjekësore i kanë pritur në aeroport personat e riatdhesuar, duke u kryer të gjitha kontrollet procedurale, si testimin e gjakut dhe analiza të tjera mjekësore.

Pas këtyre procedurave, të gjitha gratë dhe fëmijët do të dërgohen në qendrën e azilit në Delijas afër Sarajevës.

Pritet që ata të qëndrojnë në këtë qendër deri në 15 ditë, dhe më vonë do të ribashkohen me familjet e tyre.

Shtatë burrat janë deportuar nga burgjet e Sirisë në Bosnje, bazuar në urdhërat e lëshuar nga INTERPOL-i dhe organet vendore.

Kundër tyre do të vazhdojnë procedimet penale në përputhje me ligjin.

Të gjithë të riatdhesuarit – gratë, fëmijët dhe burrat – kanë jetuar në territorin e kontrolluar nga organizata terroriste Shteti Islamik (IS).

Pasi u kapën, disa prej tyre jetuan për më shumë se dy vjet në kampe refugjatësh ose burgje në territorin e kontrolluar nga forcat kurde, dhe të tjerët u dërguan në kampe ose burgje vetëm pasi IS-i u mposht, në mars të vitit 2019.

Një grup ekspertësh të përbërë nga Ministria e Sigurisë, Ministria e Jashtme, dhe agjenci e institucione të tjera përkatëse shtetërore, kanë punuar më parë në përgatitjet për riatdhesimin e këtyre shtetasve nga Siria, si dhe në programet e rehabilitimit dhe ri-integrimit të tyre.