Vendosni fjalën kyçe....

Protestat në Hong Kong, SHBA vendos sankione ndaj Kinës


Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump miratoi projektligjin i cili parashikon zbatimin e sanksioneve ndaj zyrtarëve kinezë përgjegjës për ushtrimin e dhunës dhe shkeljen e të drejtave të njeriut gjatë protestave në Hong Kong.

Nëpërmjet një deklarate me shkrim Trump ka njoftuar nënshkrimin e projektligjit të emërtuar si “Ligji për të drejtat e njeriut dhe demokracinë në Hong Kong” i cili ka mbërritur tek ai pas miratimit nga të dy dhomat e Kongresit.

“Këtë projektligj e nënshkrova nga respekti që kam për presidentin e Kinës, Xi Jinping dhe popullin e Hong Kongut. Ky projektligj synon të hapë rrugë për paqe dhe mirëqenie afatgjate duke zgjidhur ndryshimet mes qeverive të Kinës dhe Hong Kongut”, tha Trump.

I propozuar nga senatori republikan, Marco Rubio dhe i miratuar nga të dy dhomat e Kongresit, projektligji mori një mbështetje të madhe nga senatorët por edhe nga deputetët republikanë dhe demokratë.

– Vala e dhunës në protestat e zhvilluara në Hong Kong

Në protestat pro-demokratike në Hong Kong që po zhvillohen nga qershori e deri më tani kundër projektligjit për ekstradimet në Kinë, në javët e fundit janë rritur konfliktet dhe ngjarjet e dhunshme mes protestuesve dhe policisë.

Pavarësisht se më 23 tetor projektligji u tërhoq zyrtarisht, protestuesit vendosën të vazhdojnë protestat e tyre me kërkesat për “reforma demokratike”.

Sipas të dhënave zyrtare, që nga qershori deri më tani në Hong Kong janë arrestuar rreth 5.000 protestues.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *