Vendosni fjalën kyçe....

Projektligji i ri në shtetin amerikan, abuzuesit seksualë të fëmijëve mund të tredhen


Njerëzit që kryejnë krime seksuale kundër fëmijëve në Luiziana mund të detyrohen t’i nënshtrohen kastrimit kirurgjik sipas legjislacionit të miratuar, një masë që do jetë e para e këtij lloji në Shtetet e Bashkuara nëse Guvernatori e nënshkruan atë në ligj.

Projektligji që u miratua me shumicë dërrmuese nga legjislatura e shtetit të hënën, do t’i lejojë gjyqtarët të urdhërojnë kastrim kirurgjik për të pandehurit e dënuar për disa krime seksuale të rënduara, si përdhunimi, ndaj fëmijëve nën moshën 13 vjeç. Tani ai do shkojë për firmë te Guvernatori Jeff Landry, një republikan.

Zyra e Landry nuk u përgjigj menjëherë kur u pyet nëse ai synon të nënshkruajë legjislacionin.

Një pjesë e vogël e shteteve, përfshirë Luizianën, Kaliforninë dhe Teksasin, kanë tashmë ligje që u japin gjyqtarëve fuqinë për të urdhëruar tredhjen kimike në disa raste, një masë më pak ndërhyrëse që përfshin marrjen e ilaçeve që bllokojnë hormonet.

Por Luiziana do ishte shteti i parë që do lejonte gjyqtarët të detyrojnë tredhjen kirurgjikale si dënim, sipas Shoqatës Kombëtare për Ligjet e Veprimeve Racionale Seksuale (NARSOL), një grup mbrojtës që kundërshtoi projektligjin.

Projektligji kërkon një përcaktim nga një ekspert mjekësor i caktuar nga gjykata që një i pandehur është një “kandidat i përshtatshëm për kirurgji” përpara se një gjyqtar të mund të urdhërojë procedurën.

Kundërshtarët argumentojnë se dënimi është mizor dhe vërejnë se tredhja kirurgjikale, ndryshe nga tredhja kimike, është e pakthyeshme.

“Është, në rastin më të mirë, joefektive dhe në rastin më të keq, barbare,” tha në një deklaratë Sandy Rozek, një zëdhënëse e NARSOL.

Ndërsa legjislacioni tërhoqi pjesën më të madhe të mbështetjes nga republikanët, të cilët mbizotërojnë legjislaturën e Luizianës, ai u prezantua nga Senatorja Regina Barroë, një demokrate.

“Dua të sigurohem që fëmijët tanë të jenë të sigurt,” tha ajo në një seancë dëgjimore muajin e kaluar.