Vendosni fjalën kyçe....

Biblioteka kombëtare franceze i vendos në karantinë librat që besohet se janë të veshur me arsenik


Biblioteka kombëtare e Francës ka hequr nga raftet e saj katër libra të shekullit të 19-të, kopertinat e të cilëve me ngjyrë jeshile smeraldi besohet të jenë të veshura me arsenik.

Biblioteka tha të enjten se trajtimi i librave, të cilët u shtypën në Britani, ndoshta do të shkaktonte vetëm dëm të vogël, por po i merrte ato për analiza të mëtejshme.

“Ne i kemi vendosur këto punime në karantinë dhe një laborator i jashtëm do t’i analizojë ato për të vlerësuar se sa arsenik është i pranishëm në çdo vëllim,” tha ai.

Institucioni i Parisit identifikoi kopjet ofenduese pasi studiuesit amerikanë zbuluan se botuesit në epokën viktoriane kishin përdorur kimikatin për të ngjyrosur lidhjet e librave. Pigmentet jeshile që përmbajnë arsenik u quajtën jeshile e Parisit, jeshile smeraldi ose jeshile e Scheele sipas një kimisti me origjinë gjermane, sipas The Guardian.

Duke testuar qindra kopertina librash për metale të rënda që nga viti 2019, studiuesit në Universitetin e Delaware kanë hartuar një listë të vëllimeve potencialisht të rrezikshme si pjesë e Projektit të Librit Poison.

Biblioteka franceze zbuloi se koleksioni i saj prej më shumë se 16 milionë titujsh përfshinte katër kopje librash në listë. Ato përfshijnë dy vëllime të Baladave të Irlandës nga Edward Hayes, botuar në 1855, një antologji dygjuhëshe të poezisë rumune nga Henry Stanley nga viti 1856 dhe librin 1862-63 të Shoqërisë Mbretërore të Hortikulturës.

Biblioteka Kombëtare e Francës tha se do të ekzaminojë gjithashtu libra të tjerë të mbuluar me gjelbërim përtej listës së Projektit të Librit Poison.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëron se ekspozimi afatgjatë ndaj arsenikut inorganik, kryesisht nëpërmjet ujit të pijshëm dhe ushqimit, mund të çojë në lezione të lëkurës dhe kancer të lëkurës, por nuk përmend kontaktin me objektet që e përmbajnë atë.

Projekti Poison Book thotë se lidhësit e gjelbër me arsenik paraqesin një rrezik për shëndetin e bibliotekarëve, librashitësve, koleksionistëve dhe studiuesve dhe duhet të trajtohen dhe ruhen me kujdes.