Vendosni fjalën kyçe....

Hungaria mesazh BE-së: S’na shantazhoni dot, s’e hamë presionin


Ministri i Hungarisë për Çështjet Evropiane, Janos Boka, ka thënë se Budapesti nuk do t’i dorëzohet “shantazhit” të Brukselit, pas një raporti që pretendonte se BE-ja do kërkonte të sabotonte ekonominë e vendit nëse nuk zhbllokonte një paketë ndihme për Ukrainën.

Përpara një samiti të krerëve të BE-së të enjten, kryeministri hungarez Viktor Orban u zotua të kundërshtojë përdorimin e buxhetit kolektiv të bllokut për të dërguar 50 miliardë euro ndihmë për Ukrainën.

Nëse Orban nuk heq veton, Brukseli mund të kërkojë të sabotojë ekonominë e Hungarisë duke tërhequr fondet për shtetin anëtar të BE-së, raportoi të dielën Financial Times, duke cituar planet konfidenciale të hartuara nga liderët evropianë të parë nga gazeta.

Strategjia, vuri në dukje FT, mund të ndikojë në monedhën e Hungarisë dhe të nxisë një rënie të investimeve, e cila do ndikonte në rritjen ekonomike të vendit. Boka ka këmbëngulur megjithatë se Hungaria nuk do diktohet nga burokratët evropianë.

“Hungaria nuk lejon shantazhe”, shkroi ai në rrjetet sociale të dielën vonë.

“Marrëveshja konfirmon atë që qeveria hungareze ka thënë për një kohë të gjatë: Brukseli po përdor qasjen në burimet e BE-së si një mjet presioni politik”.

Ai shtoi: “Hungaria nuk bën asnjë lidhje midis mbështetjes së Ukrainës dhe qasjes në burimet e BE-së dhe kundërshton t’i lejojë të tjerët ta bëjnë këtë. Hungaria do vijojë të marrë pjesë në mënyrë konstruktive në negociata, por nuk lejon shantazhe.”

Dokumenti, për të cilin FT tha se ishte prodhuar nga një zyrtar në Këshillin e BE-së, thekson ato që thotë se janë dobësitë ekonomike të Hungarisë. Këto përfshijnë “deficit publik shumë të lartë”, “inflacion shumë të lartë”, një monedhë të dobët dhe probleme me shlyerjen e borxhit.

Ai shtoi se rritja ekonomike hungareze varet shumë nga investimet e huaja, të cilat, nga ana tjetër, nxiten nga “nivelet e larta të financimit të BE-së”. Një zëdhënës i Këshillit të BE-së i tha FT se ajo ka një politikë për të mos komentuar rrjedhjet.

Orban këmbënguli muajin e kaluar se BE-ja duhet të përmbushë disa kushte përpara se Budapesti të heqë veton e tij, duke përfshirë planifikimin e saj për një vit në vend të katër viteve të propozuar. Hungaria gjithashtu duhet të përjashtohet nga çdo huazim i ri i përbashkët i BE-së për këtë çështje, shtoi kryeministri.

Një tjetër taktikë që thuhet se po konsiderohet brenda bllokut të BE-së është thirrja e nenit 7 të Traktatit të Bashkimit Evropian, i cili do t’i lejonte Brukselit t’i hiqte Budapestit të drejtën e votës. Megjithatë, kjo do kërkonte njëzëshmëri midis 26 vendeve të tjera anëtare, një hap që shumë vende evropiane duket se nuk dëshirojnë ta ndërmarrin.