Vendosni fjalën kyçe....

Britania, SHBA, BE dhe Kina nënshkruajnë deklaratën e rrezikut ‘katastrofik’ të AI


Mbretëria e Bashkuar, SHBA, BE dhe Kina kanë rënë dakord që inteligjenca artificiale përbën një rrezik potencialisht katastrofik për njerëzimin, përmes një deklarate të parë ndërkombëtare që merret me teknologjinë me zhvillim të shpejtë.

Njëzet e tetë qeveri u nënshkruan në të ashtuquajturën deklaratën Bletchley në ditën e parë të samitit të sigurisë së AI, të organizuar nga qeveria britanike.

Deklarata nuk bie dakord për të krijuar një qendër testimi ndërkombëtare në MB, siç kishin shpresuar disa në qeverinë britanike, por ajo ofron një model për bashkëpunimin ndërkombëtar në të ardhmen, me samitet e ardhshme të sigurisë të planifikuara tani në Korenë e Jugut për gjashtë muaj dhe në Francë në një vit, sipas The Guardian.

Deklarata thotë: “Ekziston potenciali për dëme serioze, madje edhe katastrofike, qoftë të qëllimshme apo të paqëllimshme, që rrjedhin nga aftësitë më domethënëse të këtyre modeleve të AI”.

Rishi Sunak, kryeministri britanik, e përshëndeti deklaratën, duke e quajtur atë “një arritje historike që i sheh fuqitë më të mëdha në botë të AI të bien dakord mbi urgjencën pas të kuptuarit të rreziqeve të AI”.

Michelle Donelan, sekretarja e teknologjisë në Mbretërinë e Bashkuar, u tha gazetarëve: “Për herë të parë tani kemi vende që bien dakord se duhet të shikojmë jo vetëm në mënyrë të pavarur, por kolektive rreziqet rreth AI kufitare”.

Frontier AI i referohet sistemeve më të avancuara, të cilat disa ekspertë besojnë se mund të bëhen më inteligjentë se njerëzit në një sërë detyrash. Duke folur në periferi të samitit, miliarderi i teknologjisë Elon Musk paralajmëroi: “Për herë të parë, ne kemi një situatë ku ka diçka që do të jetë shumë më e zgjuar se njeriu më i zgjuar… Nuk është e qartë për mua që ne mund ta kontrollojmë në të vërtetë një gjë të tillë.”

Komunikata shënon një sukses diplomatik për Mbretërinë e Bashkuar dhe për Sunak në veçanti, i cili vendosi të organizojë samitin këtë verë pasi u shqetësua me mënyrën në të cilën modelet e AI po përparonin me shpejtësi pa mbikëqyrje.

Donelan hapi samitin duke u thënë pjesëmarrësve të saj se zhvillimi i AI “nuk mund t’i lihet rastësisë ose neglizhencës ose vetëm aktorëve privatë”.

Ajo u bashkua në skenë nga sekretarja amerikane e tregtisë, Gina Raimondo, dhe zëvendësministri kinez i shkencës dhe teknologjisë, Wu Zhaohui, në një shfaqje të rrallë të unitetit global.

Kina nënshkroi deklaratën, e cila përfshinte fjalinë: “Ne mirëpresim përpjekjet e komunitetit ndërkombëtar deri më tani për të bashkëpunuar në AI për të promovuar rritjen ekonomike gjithëpërfshirëse, zhvillimin e qëndrueshëm dhe inovacionin, për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe liritë themelore dhe për të nxitur besimin dhe besimin e publikut në Sistemet e AI për të realizuar plotësisht potencialin e tyre.”

Wu u tha delegatëve të tjerë: “Ne mbështesim parimet e respektit të ndërsjellë, barazisë dhe përfitimeve reciproke. Vendet pavarësisht nga madhësia dhe shkalla e tyre kanë të drejta të barabarta për të zhvilluar dhe përdorur AI.”

Megjithatë, deri më tani, ka pak marrëveshje ndërkombëtare mbi atë se si mund të duket një grup global rregullash të AI ose kush duhet t’i hartojë ato.