Vendosni fjalën kyçe....

Kandidati për kryeministër në Tajlandë merr pjesë në paradën LGBT, premton lejimin e martesave të së njëjtës gjini – AP


Kandidati për kryeministër në Tajlandë iu bashkua ‘Paradës së Krenarisë’ në Bangkok të dielën, duke premtuar të miratojë një ligj që do lejonte martesën brenda të njëjtit seks dhe të drejtat e identitetit gjinor nëse zgjidhet në detyrë, shkruan Reuters.

Mijëra persona LGBTQ+, aleatët e tyre dhe udhëheqësit politikë marshuan në qendrën e Bangkokut, duke shënuar muajin e Krenarisë dhe duke promovuar barazinë gjinore në paradën e dytë zyrtare të Krenarisë që mbahet në vend.

Marshuesit valëvitën flamuj ylberi me një që mbante një pankartë që thoshte ‘liri për të zgjedhur gjininë’ dhe një tjetër që thoshte ‘dashuria është dashuri’, me ngjyra ylberi. Guvernatori i Bangkokut Chadchart Sittipunt tha se mbi 50,000 njerëz iu bashkuan paradës së Krenarisë këtë vit, më shumë se dyfishi i pjesëmarrjes së ngjarjes së vitit të kaluar.

Figurat politike që iu bashkuan paradës përfshinin Pita Limjaroenrat, udhëheqësi i partisë progresive ‘Lëviz Përpara’, e cila po shtyn të udhëheqë një koalicion pasi fitoi shumicën e vendeve në zgjedhjet e përgjithshme të 14 majit, kur votuesit e bënë të qartë shpresën e tyre për t’i dhënë fund pothuajse 10 viteve të sundimit nga ushtria dhe qeveritë e mbështetura nga ushtria.

“Pasi të formohet qeveria, ne do mbështesim Barazinë Martesore (Akt), Identitetin Gjinor (Akt) dhe disa të tjera, duke përfshirë mirëqenien,” u tha Limjaroenrat gazetarëve në paradë.

Koalicioni, që përbëhej nga tetë parti politike, ka bërë një zotim të përbashkët për të miratuar ligje, duke përfshirë Aktin e Barazisë së Martesave, për të garantuar të drejta të barabarta për të gjithë çiftet, pavarësisht nga gjinia, pasi miratimi i projektligjit dhe legjislacioneve përkatëse u bllokuan në parlament. nën qeverinë e mëparshme.

Tajlanda ka një nga komunitetet më të hapura dhe më të dukshme të lezbikeve, homoseksualëve, biseksualëve dhe transgjinorëve në Azi, por shumë aktivistë politikë thonë se ligjet tajlandeze dhe institucionet tradicionale pasqyrojnë ende ndryshimin e qëndrimeve sociale dhe ende diskriminojnë personat LGBT dhe çiftet e të njëjtit seks.