Vendosni fjalën kyçe....

Mbi 9,400 vjet i vjetër, Çatalhöyük ndër ngrehinat më të vjetra ende në këmbë


Çatalhöyük në Turqinë e sotme që daton rreth 9,400 vjet, është shtëpia e disa prej ndërtesave më të hershme të mbijetuara të ndërtuara ndonjëherë nga dora e njeriut.

Nivelet e shumta arkeologjike të Çatalhöyük sugjerojnë se veprimtaria njerëzore filloi rreth 7,400 para erës sonë dhe u mbajt për mbi 2,000 vjet, sipas UNESCO-s.

I vetmi vend i njohur që është më i vjetër se ky vendbanim i lashtë proto-qytet është Göbekli Tepe, i cili u ndërtua rreth 11,500 vjet më parë. Të dyja këto vende janë të vendosura në Turqinë jugore të ditëve moderne, megjithëse ato ka të ngjarë të jenë ndërtuar nga dy kultura shumë të ndryshme.

Kjo periudhë kohore ishte një kapitull vendimtar i historisë njerëzore kur njerëzit kaluan nga grupet nomade të gjuetarëve-mbledhësve në ngritjen e bujqësisë. Arkeologët përgjithësisht besojnë se organizimi dhe pasuria e materialeve të nevojshme për të ndërtuar këtë lloj vendbanimi mund të arrihej vetëm pasi një shoqëri të ketë zotëruar bujqësinë.

“Sot ne e dimë se Çatalhöyük nuk ishte komuniteti më i hershëm apo më i madhi bujqësor në Anadoll dhe Levant; megjithatë, ai ishte një pjesëmarrës kryesor në ndryshimet kulturore dhe ekonomike që përfshiu Lindjen e Afërt në periudhën neolitike. Vendndodhja e saj strategjike në Anadoll e bëri atë një urë lidhëse për përhapjen e mënyrës së jetesës neolitike në Evropë dhe më gjerë”, shpjegon UNESCO.

Vendi përshkruhet si një ‘vendbanim pa rrugë të shtëpive të grumbulluara krah për krah me qasje në çati në ndërtesa’.

Është një vendbanim i madh, që mbulon rreth 34 hektarë. Duke pasur parasysh këtë madhësi, studiuesit besojnë se mund të ketë qenë shtëpia e një popullsie prej 3,000 deri në 8,000 njerëzish.

Kafshët patën një rëndësi të konsiderueshme në qytet. Kockat e kafshëve në zonë sugjerojnë se këtu zbuteshin kafshë, kryesisht dele dhe dhi. Shumë nga muret janë gjithashtu të mbuluara me piktura të bukura që përshkruajnë të gjitha llojet e pikturave të kafshëve të egra që hanë mish.

Veprat e artit të grave janë gjithashtu të zakonshme. Një nga më mbresëlënësit është e ashtuquajtura Gruaja e ulur e Çatalhöyük, një model mahnitës me baltë të pjekur i një femre nudo e ulur në një fron, e cila ka dy mbështetëse duarsh në formën e maceve të mëdha.

Studiuesit e kanë interpretuar më parë figurën si një perëndeshë nënë pjellore në procesin e lindjes, megjithëse të tjerë besojnë se ajo përshkruan një grua të moshuar vendase me status të lartë shoqëror.

Çatalhöyük u zbulua për herë të parë në vitin 1958 nga një ekip i udhëhequr nga arkeologu britanik James Mellaart. Pasi u ngatërrua në një sërë skandalesh falsifikimesh, Mellaart u ndalua nga Turqia dhe kërkimet në vend ngrinë deri në vitet 1990.

Falë kërkimeve të shumta që janë shpalosur këtu, arkeologët kanë krijuar një pamje mjaft të mirë të këtij vendi të mrekullueshëm. Megjithatë, muret e lashta të këtij vendbanimi ende mbulohen nga misteri dhe intriga.