Vendosni fjalën kyçe....

Rreziku i inteligjencës artificiale ‘më urgjent’ sesa ndryshimi i klimës – Ish-inxhinier i Google


Ardhja e inteligjencës artificiale (AI) mund të paraqesë një kërcënim ‘më urgjent’ për njerëzimin sesa ndryshimi i klimës, sipas shkencëtarit fitues të çmimit ‘Turing’, Geoffrey Hinton, i cili vlerësohet si një pionier i teknologjisë.

“Nuk do doja të zhvlerësoja ndryshimin e klimës. Nuk do të doja të thoja, ‘Nuk duhet të shqetësoheni për ndryshimin e klimës.’ Ky është gjithashtu një rrezik i madh,” i tha ai Reuters javën e kaluar.

“Por unë mendoj se çështja e inteligjencës artificiale (AI) mund të kthehet në çështje më urgjente.”

Hinton, i cili njihet si një nga ‘kumbarët’ e AI, së fundmi zbuloi se po linte rolin e tij në ballë të zhvillimit të teknologjisë nga Google. Vendimi, tha ai, u mor në mënyrë që ai të mund të krijonte një platformë për veten e tij për të paralajmëruar për rreziqet e qenësishme që paraqet AI pa mbikëqyrje nga ish-punëdhënësi i tij.

Në mars, Google lëshoi ​​​​botin e tij të bisedave me AI ‘Bard’ si një konkurrent i softuerit ChatGPT të OpenAI, i cili i parapriu në nëntor. Hinton ka pohuar që nga largimi nga Google se kompania deri më tani ka qenë një ‘kujdestar i duhur’ i teknologjisë AI.

Paralajmërimi i tij vjen pasi disa liderë të industrisë së teknologjisë – përfshirë SpaceX, Tesla dhe CEO i Twitter, Elon Musk – bashkënënshkruan një letër të hapur në mars, duke paralajmëruar për pasojat e mundshme të një ;gare armatimi të parregulluar’ të AI në Silicon Valley.

Në letër, Musk dhe bashkënënshkruesit e tij argumentuan se ‘inteligjenca konkurruese njerëzore’ përbën një sfidë të thellë për disa sektorë të shoqërisë, duke përfshirë punësimin dhe shpërndarjen e informacionit.

Ai gjithashtu bëri thirrje për një pauzë gjashtëmujore në zhvillimin e teknologjisë AI më të fuqishme se ChatGPT dhe për caktimin e një rregullatori të pavarur për të ofruar mbikëqyrjen e kufirit teknologjik në zhvillim.

ChatGPT u bë aplikacioni me rritjen më të shpejtë në histori menjëherë pas nisjes së tij vitin e kaluar, pasi kaloi 100 milionë përdorues në vetëm dy muaj.

“Me ndryshimin e klimës, është shumë e lehtë të rekomandosh atë që duhet të bësh: Thjesht ndaloni djegien e karbonit,” shpjegoi Hinton për Reuters.

“Nëse e bëni këtë, përfundimisht gjërat do të jenë në rregull. Për këtë, nuk është aq e qartë se çfarë duhet të bëni.”

Javën e kaluar, presidenti i SHBA-s Joe Biden u takua me përfaqësues nga Google dhe Microsoft, duke e bërë të qartë në atë që Shtëpia e Bardhë e quajti një ‘diskutim të sinqertë dhe konstruktiv’ se kompanitë e teknologjisë duhet të sigurojnë që programet e AI janë të sigurta përpara se të vendosen në publik.