Vendosni fjalën kyçe....

Nënës iu dha në emision lajmi se e bija kishte vdekur, KSHM: Episod tejet i rëndë, shkelje e kodit të etikës. TV e gazetarja t’i kërkojnë ndjesë publike


Këshilli Shqiptar i Medias ka reaguar lidhur me episodin e para pak ditëve në emisionin ‘Pa Gjurmë’ në Report Tv ku një nëne iu dha drejpërdrejt lajmi për vdekjen e së bijës, të cilën ajo shpresonte ta gjente përmes emisionit.

KSHM-ja thekson se ngjarja është tejet e rëndë dhe përbën shkelje të etikës së gazetarit sipas Nenit 12 ku përcaktohet raportii i aksidenteve dhe fatkeqësive të ndryshme.

Këshilli Shqiptar i Medias i bën thirrje Report Tv dhe gazetares që të kërkojnë ndjesë publike ndaj nënës së viktimës  si dhe gazetarëve që të jenë më të përgjegjshëm.

KSHM-ja ka publikuar në reagimin e saj edhe Nenin 12 mbi raportimin e aksidenteve dhe fatkeqësive.

Reagimi

“Reagim mbi një episod në programin Pa Gjurmë

KSHM reagon me shqetësim për një episod të rëndë të ndodhur në emisionin “Pa Gjurmë” në Report TV, ku një nënë që kërkonte fëmijën e saj në lidhje Skype u informua live që e bija të cilën ajo shpresonte ta gjente përmes emisionit, kishte vdekur.

Ky rast përbën një shkelje të rëndë të Kodit të Etikës së Gazetarit Shqiptar, përkatësisht Nenit 12, mbi “Raportimin e aksidenteve dhe fatkeqësive” ku shprehimisht thuhet: “Gazetarët duhet të respektojnë dinjitetin e viktimave dhe familjeve të tyre” si dhe “Viktimat apo personat e zhdukur nuk duhen identifikuar nëse të afërmit e tyre nuk janë informuar më parë.“

Programet e gjetjes së të humburve janë programe me vlerë të madhe shoqërore, por, kërkojnë që dhe etika e trajtimit të rasteve të jetë në maksimum.

KSHM i bën thirrje televizionit Report TV dhe moderatores, që t’i kërkojnë falje publike nënës së dëmtuar, si dhe gazetarëve të emisionit që të jenë më të përgjegjshëm.

Duke mos qenë rasti i parë kur raportimi i aksidenteve apo fatkeqësive bëhet në mënyrë jo-etike, po publikojmë të plotë nenin 12 më poshtë:

Neni 12. Raportimi i aksidenteve dhe fatkeqësive

Gazetarët duhet të respektojnë dinjitetin e viktimave dhe familjeve të tyre dhe duhet të lejojnë njerëzit të mbajnë zi privatisht duke i raportuar tema të tilla me simpati dhe vetëpërmbajtje.

Në raste aksidentesh dhe fatkeqësish, media duhet të mbajë parasysh që operacionet e shpëtimit për viktimat dhe personat në rrezik kanë përparësi kundrejt të drejtës së publikut për t’u informuar.

Media duhet të mos sensacionalizojë raportimin me foto eksplicite të katastrofave, aksidenteve apo dhunës që mund të fyejnë ndjenjat e të afërmve të të prekurve si dhe ndjeshmërinë e publikut.

Viktimat apo personat e zhdukur nuk duhen identifikuar nëse të afërmit e tyre nuk janë informuar më parë.”