Vendosni fjalën kyçe....

India heq dollarin për të anashkaluar sanksionet ndaj naftës ruse – Reuters


Rafinerët indianë po përdorin tani dirhemët e Emirateve të Bashkuara Arabe në vend të dollarëve amerikanë për të paguar pjesën më të madhe të naftës ruse që blejnë nëpërmjet tregtarëve me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe, raportoi Reuters javën e kaluar, duke cituar burime të njohura me këtë çështje.

Autoritetet indiane nuk i kanë mbështetur masat kundër Rusisë të miratuara nga G7-ta në përgjigje të konfliktit në Ukrainë. Hapat kanë për qëllim uljen e të ardhurave të Moskës nga energjia.

Një kufi çmimi 60 dollarë për fuçi për eksportet ruse të naftës në det u prezantua nga BE, vendet e G7 dhe Australia më 5 dhjetor. Mekanizmi i ndalon kompanitë perëndimore të ofrojnë sigurime dhe shërbime të tjera për transportuesit e naftës ruse, përveç nëse ngarkesa blihet në ose nën çmimin e caktuar.

Një masë e ngjashme që synon eksportet e naftës hyri në fuqi më 5 shkurt. Ajo përcakton çmimin e produkteve të naftës të rafinuara të importuara nga Rusia në 100 dollarë për fuçi për naftën dhe 45 dollarë për fuçi për naftën.

Megjithëse Nju Delhi vendosi të mos marrë pjesë në kufizime, bankat dhe institucionet financiare indiane mbeten të kujdesshme në lidhje me pastrimin e pagesave, në mënyrë që të mos bien në kundërshtim me masat e tjera të vendosura kundër Rusisë.

Rafinerët indianë thuhet se bëjnë shumicën e blerjeve të naftës së papërpunuar ruse nga tregtarët me bazë në Dubai, duke përfshirë Everest Energy dhe Litasco, një njësi e madhe ruse e naftës Lukoil.