Vendosni fjalën kyçe....

Egjipti zbulon ‘varrin e ri mbretëror’ në Luxor


 

Ministria e Turizmit e Egjiptit njoftoi të shtunën zbulimin e një varri mbretëror në Bregun Perëndimor të Luksorit, ku gjenden shumë varre mbretërore të lashta egjiptiane.

Varri u zbulua nga një ekip i përbashkët egjiptian-britanik që kryente një mision gërmimi në Luginën e Mbretërve dhe Mbretëreshave në Bregun Perëndimor në Egjiptin jugor, shkruan DW. 

Banka është vendi ku u zbulua varri ikonë i Tutankhamun mbi një shekull më parë.

Mostafa Waziri, sekretari i përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve të Egjiptit, e quajti zbulimin shumë të rëndësishëm. Ai shtoi se hetimet fillestare vlerësojnë se daton që nga dinastia e 18-të e Egjiptit të lashtë. E njohur si Dinastia Thutmosid, ajo përfshin periudhën midis 1550/1549 pes deri në 1292 pes dhe është e njëjta dinasti kur mbreti djali, Tutankhamun, sundoi shumë pak.

Drejtori i misionit Piers Litherland tha se varri mund t’i përkiste një mbretëreshe ose princeshe nga ajo dinasti.

Më shumë informacion në lidhje me varrin dhe historinë e tij do të dihen pasi zbulimi të “dokumentohet arkeologjikisht”, shtoi Waziri.

Një tjetër zyrtar arkeologjik egjiptian, drejtori i Luginës Mohsen Kamel, tha se varri ishte ruajtur keq për shkak të përmbytjeve që datojnë që nga kohërat e lashta. Përmbytjet i përmbytën dhomat e varrit me sasi të konsiderueshme rëre dhe gëlqerore, të cilat i konsumuan keq shumë nga mbishkrimet e tij.

Arkeologë që punojnë në vendin e një varri të sapozbuluar në provincën jugore të Egjiptit të Luxor.

Mbishkrimet e varrit ishin konsumuar keq nga përmbytjet që ndodhën mijëra vjet më parëImage: Ministria egjiptiane e Antikiteteve/AFP

Në vitet e fundit, Egjipti ka zbuluar disa zbulime që datojnë që nga epoka e Egjiptit të lashtë në një përpjekje për t’i dhënë frymë sektorit të tij jetik të turizmit.

Turizmi është një burim kryesor i të ardhurave në vend që mund të nxjerrë valutë shumë të nevojshme në kohë të trazuara ekonomike.

Por sektori është përkeqësuar ndjeshëm vitet e fundit, me pandeminë COVID-19 dhe më pas lufta e Rusisë ndaj Ukrainës që kanë ndikuar negativisht në numrin e turistëve që fluturojnë në Egjipt.