Vendosni fjalën kyçe....

Tregtia Rusi-Kinë në rritje – Zyrtari


Tregtia midis Rusisë dhe Kinës ka vazhduar të rritet këtë vit, duke arritur në 129 miliardë dollarë në nëntë muajt e parë, tha të premten zëvendëskryeministri rus Dmitry Chernyshenko.

Duke folur përmes videolidhjes në seancën e 26-të të rregullt midis krerëve të qeverisë kineze dhe ruse, zëvendëskryeministri tha se qarkullimi tregtar u rrit gati 30% gjatë tre tremujorëve të parë.

“Kina është partneri ynë kryesor tregtar. Pavarësisht sfidave të jashtme, marrëdhëniet tona po zhvillohen në të gjitha drejtimet. Detyra kryesore për periudhën e ardhshme është konsolidimi i dinamikës pozitive të rritjes tregtare.” – tha Chernyshenko.

Zyrtari tha se partneriteti po sheh një vrull të fortë në fusha të ndryshme dhe Rusia dëshiron të punojë me Kinën për të zhvilluar më tej marrëdhëniet.

Në shtator, presidenti rus Vladimir Putin përshëndeti lidhjet e forta ekonomike me Pekinin, duke vënë në dukje se në vitin 2021, tregtia Rusi-Kinë arriti një rekord prej 146 miliardë dollarësh.

Në fillim të këtij viti, ambasadori i Pekinit në Moskë shprehu shpresën se tregtia dypalëshe mund të arrijë në 200 miliardë dollarë këtë vit. Ai theksoi se bashkëpunimi ekonomik po tregon rezultate të shkëlqyera, pavarësisht sfidave që dalin nga pandemia Covid-19, rënia ekonomike globale dhe situatat e vështira ndërkombëtare dhe rajonale.