Vendosni fjalën kyçe....

Paketa e ndihmës për gjigantin energjetik në vështirësi mund të kapë 60 miliardë euro – Bloomberg


Berlini po përgatitet për të rritur ndihmën financiare për Uniper, furnizuesin më të madh të gazit në vend, i cili është në prag të falimentimit për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë, raportoi Bloomberg duke cituar burime të njohura me këtë çështje.

Sipas raportit, qeveria mund të rrisë ndihmën në 60 miliardë euro. Plani vjen pasi gjendja financiare e kompanisë po përkeqësohet shpejt për shkak të rritjes së çmimeve të gazit me shumicë të shkaktuar nga zvogëlimi i furnizimeve nga Rusia.

Humbja neto e Uniper për nëntë muajt e parë të vitit raportohet se arriti në 3.2 miliardë euro. Nëse çmimet e gazit nuk ulen, gjë që nuk ka gjasa për shkak të afrimit të dimrit dhe rritjes së mëtejshme të kërkesës, qeveria do duhet të shpenzojë dy herë më shumë për të shpëtuar gjigantin e energjisë, sesa pritej më parë.

Autoritetet gjermane njoftuan planet për të shtetëzuar Uniper muajin e kaluar si pjesë e përpjekjeve për të mbajtur në këmbë industrinë e energjisë në mes të krizës. Uniper-it i është premtuar rreth 31 miliardë euro ndihmë nga paketa e ndihmës energjetike e Berlinit prej 200 miliardë eurosh.

Në këmbim, qeveria do marrë 98.5% të aksioneve të firmës, që në fakt nënkupton shtetëzimin e plotë të saj. Ligji që çimenton marrëveshjen thuhet se është planifikuar të konfirmohet nga parlamenti dhe fondet mund të transferohen te Uniper javën e ardhshme, thanë burimet e Bloomberg.

Në një intervistë me Bloomberg, zëvendësministri gjerman i financave Florian Toncar tha se Berlini do të bëjë gjithçka në fuqinë e tij për të siguruar që Uniper të mbetet funksional, por nuk komentoi për madhësinë e ndihmës.

“Uniper është një kompani thelbësore për furnizimin me gaz në Gjermani, përndryshe ne nuk do të hidheshim në aksione kaq të larta.” – u citua të thoshte ai.