Vendosni fjalën kyçe....

FBI nisi hetimin për financimin e laboratorit të Wuhan nga Instituti Kombëtar i Shëndetit në SHBA


Byroja Federale e Hetimit (FBI) nisi një hetim mbi financimin e Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) të kërkimeve mbi lakuriqët e natës në Institutin e Virologjisë Wuhan, tregojnë emailet e sapo publikuara.

Interesimi nga agjencia më e lartë e inteligjencës amerikane shton shqyrtimin ndërkombëtar mbi objektin Wuhan, i cili strehon një nga laboratorët e nivelit më të lartë të biosigurisë në Kinë që është konsideruar si një burim i mundshëm i pandemisë Covid-19.

“Në përgatitje për thirrjen tonë të martën, Erik Stemmy ka dhënë përgjigje për pyetjet tuaja fillestare më poshtë (gjithashtu bashkëngjitur).” – shkroi Ashley Sanders, një oficere hetimi në divizionin e integritetit të programit të NIH-së, në një email me datë 22 maj 2020 me temën: “Pyetje të Grant – Hetim i FBI-së”, drejtuar agjentit të FBI-së David Miller.

Email-i u mor nga mbikëqyrësi qeveritar i transparencës Judicial Ëatch përmes një padie të Ligjit për Lirinë e Informacionit, i cili kërkoi të dhëna të komunikimeve, kontratave dhe marrëveshjeve me Institutin e Virologjisë Wuhan (WIV).

Shtrirja e hetimit është e paqartë sepse pjesa tjetër e korrespondencës me email, pesë faqe në total, është tërësisht të redaktuar. Por emri i bashkëngjitjes së emailit “SF 424 AI110964-06 (data e marrjes 11/05/2018),” korrespondon me grantin e NIH “Kuptimi i rrezikut të shfaqjes së koronavirusit të lakuriqëve të natës”.

Projekti në fjalë drejtohet nga Peter Daszak i EcoHealth Alliance, i cili më pas kaloi dollarët në laboratorin e Wuhan.

Nga viti 2014 deri në vitin 2019, organizata jofitimprurëse e Nju Jorkut mori gjashtë grante vjetore në total 3,748,715 dollarë nga Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive nën varësinë e NIH për të financuar projektin, i cili pritej të përfundonte në 2026.

Hetimi i FBI-së ishte përqendruar në të paktën dy nga grantet, përkatësisht një në vitin 2014 dhe tjetri në vitin 2019, sugjeron linja e subjektit të emailit.

Granti i vitit 2014 kishte për qëllim të ‘kuptonte se cilët faktorë rrisin rrezikun e shfaqjes së CoV-së (koronavirusëve) të ardhshëm tek njerëzit duke studiuar larmishmërinë e CoV në një rezervuar kritik zoonotik (lakuriqët e natës), në vende me rrezik të lartë për shfaqje (tregjet e kafshëve të egra) në një pikë të nxehtë sëmundjesh në zhvillim (Kinë ),’ sipas përshkrimit të projektit.

Në mënyrë të veçantë, studiuesit do vlerësonin mundësinë e përhapjes së koronavirusit, do zhvillonin modele parashikuese të rrezikut të shfaqjes së koronavirusit të lakuriqëve të natës dhe do përdornin eksperimente të infeksionit me virus, për të testuar transmetimin e virusit midis llojeve.

Në përmbledhjen e projektit për grantin e vitit 2019, EcoHealth deklaroi se ata kishin gjetur se ‘lakuriqët në Kinën jugore strehojnë një larmi të jashtëzakonshme të SARSr-CoVs’ dhe disa prej këtyre viruseve mund të ‘infektojnë modele të humanizuara të lakuriqit që shkaktojnë sëmundje të ngjashme me SARS dhe të shmangin terapitë ose vaksinat e disponueshme’.

Dokumentet e zbuluara së fundmi tregojnë se, nën një grant, laboratori i Wuhan kishte kryer një eksperiment që rezultoi në një lloj më të fuqishëm të një koronavirusi të lakuriqëve të natës.

Në projektin që u zhvillua në kuadër të grantit të pestë, nga qershori 2018 deri në maj 2019, studiuesit infektuan dy grupe minjsh laboratorikë, njëri prej të cilëve me një lloj të modifikuar të një koronavirusi të lakuriqëve të natës që tashmë ekziston në natyrë dhe një tjetër me virusin origjinal.

Ata të infektuar me versionin e modifikuar u sëmurën më shumë, shkroi Lawrence Tabak, një zëvendësdrejtor kryesor në Institutin Kombëtar të Shëndetit  në SHBA (NIH), në një letër në përgjigje të një hetimi të Kongresit.

“Siç ndodh ndonjëherë në shkencë, ky ishte një rezultat i papritur i hulumtimit, në krahasim me diçka që studiuesit synuan të bënin.” – shkruan Tabak. Ai pranoi se EcoHealth kishte shkelur kushtet e grantit duke dështuar të njoftonte NIH ‘menjëherë’ për gjetjen.

Anëtari i OBSH-së, Peter Daszak

Eksperimenti duket se i përshtatet përkufizimit të kërkimit të fitimit të funksionit, pavarësisht nga synimet e tij, sipas disa ekspertëve.

“Manipulimi gjenetik i MERS-it dhe SARS-it i kryer në Wuhan përbënte qartë eksperimente të përfitimit të funksionit.” – tha më parë për The Epoch Times Jonathan Latham, drejtor ekzekutiv i Projektit Kërkimor Bioscience. Ai tha se zgjedhja e formulimit të NIH-it ‘e papritur’ ishte ‘absurde’, ‘kur qartësisht këto eksperimente ishin krijuar shprehimisht për të zbuluar patogjenitetin e shtuar’.

Një memo e prillit 2020 zbulon se Departamenti i Shtetit vlerësoi rrjedhjen e laboratorit si origjinën më të mundshme të COVID-19.

“Laboratorët e Wuhanit mbetën më të mundshmit, por më pak të hetuarit. Të gjitha vendet e tjera të mundshme të origjinës së virusit janë provuar të rreme.” – thuhej në memorandum, duke cituar prova rrethanore si gabimet e standardeve të sigurisë, eksperimentet mbi lakuriqët e natës nga studiuesit e WIV dhe rolin e laboratorit në një ‘mbulim të qëllimshëm, veçanërisht shkatërrimin e çdo prove të rrjedhjet dhe zhdukja e punonjësve të saj si pacienti zero’.

Epoch Times ka kontaktuar FBI-në për komente.