Vendosni fjalën kyçe....

BE mendon ndërtimin e gazsjellësit të ri


Komisioni Evropian po studion mundësinë e ndërtimit të një gazsjellësi në det të hapur që do të lidhë Gadishullin Iberik me Italinë, raportoi të mërkurën gazeta El País.

Lidhja e Italisë me Spanjën do ishte e rëndësishme, duke pasur parasysh se Spanja ka kapacitetin më të madh për përpunimin e gazit natyror të lëngshëm (LNG) në Bashkimin Evropian.

Sipas raportit, në Spanjë funksionojnë gjashtë impiante përpunimi. Megjithatë, lidhja e tubacionit të vendit me shumicën e pjesës tjetër të BE-së është e kufizuar për shkak të maleve të larta Pirenee, të cilat formojnë kufirin midis Spanjës dhe Francës.

Sipas El País, tubacioni 700 kilometra midis Barcelonës në Spanjë dhe Livornos në Itali shfaqet në një nga hartat në planin REPowerEU. Ndërtimi i tij pritet të zgjasë një deri në dy vjet dhe do të kërkojë një investim prej 2.5 deri në 3 miliardë eurosh. Tubacioni mund të furnizojë gaz si në Itali ashtu edhe në vendet e Evropës qendrore dhe veriore, tha ai.

Kryeministri spanjoll Pedro Sanchez tha në një intervistë me CNBC të hënën se Spanja dhe Evropa Jugore në tërësi mund të ndihmojnë në pakësimin e varësisë energjetike të BE-së nga Rusia. Ai vuri në dukje se Spanja përbën 37% të kapacitetit të përpunimit të BE-së.

Rusia ka qenë furnizuesi kryesor i gazit për shtetet evropiane. Të dhënat e KE-së tregojnë se Bashkimi Evropian merr 40% të gazit, 27% të naftës dhe 46% të qymyrit nga Rusia. Anëtarët e BE-së ranë dakord të shkurtojnë qymyrin rus, por nuk kanë arritur një konsensus mbi propozimet për të ndaluar importet e naftës ruse.