Vendosni fjalën kyçe....

Ukraina i kërkon SHBA-së 2 miliardë dollarë në muaj


Ministri i Financave i Ukrainës, Sergey Marchenko, ka kërkuar të paktën 2 miliardë dollarë në muaj ndihmë emergjente ekonomike nga qeveria amerikane. Zyrtari zbuloi gjithashtu se Kievi shpreson të mbledhë 3 miliardë dollarë shtesë në muaj nga burime të tjera.

Duke folur për Washington Post, Marchenko tha se Ukraina duhet ‘të mbulojë këtë boshllëk tani për të tërhequr financat e nevojshme dhe për të fituar këtë luftë’.

Gjatë vizitës së tij në Uashington DC javën e kaluar, Marchenko u takua me një numër zyrtarësh të lartë amerikanë, duke i paralajmëruar ata se në mungesë të mbështetjes financiare të kërkuar, Ukraina ka të ngjarë të mos jetë në gjendje të përballojë, siç e quajti ai, krizën humanitare të shkaktuar nga Rusia.

Një total prej 5 miliardë dollarësh në muaj nevojiten për të mbuluar nevojat imediate të Ukrainës në prill, maj dhe qershor, shpjegoi ministri. Përveç kësaj, Kievi pritet të kërkojë një këst tjetër për të ndihmuar në rikuperimin nga të gjitha dëmet e shkaktuara.

Të enjten e kaluar, ministri thuhet se mori pjesë gjithashtu në një darkë private të organizuar nga Zëvendës Sekretari i Thesarit Wally Adeyemo, i cili përfshinte përfaqësues nga firmat më të larta amerikane si Goldman Sachs dhe shoqata lobiste e Tryezës së Rrumbullakët të Biznesit. Për më tepër, Marchenko u takua me Sekretaren e Thesarit Janet Yellen gjatë samitit të G20 në Uashington të mërkurën e kaluar.

Që nga fillimi i ofensivës ushtarake të Rusisë në Ukrainë në fund të shkurtit, SHBA-ja tashmë ka derdhur rreth 1 miliard dollarë ndihmë ekonomike për Kievin. Një shtesë prej 500 milionë dollarësh u shtua nga administrata Biden javën e kaluar, në krye të ndihmës bujare ushtarake.

Yellen u tha gazetarëve të enjten e kaluar se Amerika duhet ‘të gjejë mënyra për të përmbushur nevojat e Ukrainës’.