Vendosni fjalën kyçe....

Rusia do evakuojë qytetarët nga Evropa


Qeveria ruse ka njoftuar se po punon për një plan për të evakuuar qytetarët e saj nga Evropa, pasi një sërë vendesh evropiane mbyllën hapësirën e tyre ajrore për të gjitha linjat ajrore ruse në mes të sulmi ushtarak të Moskës ndaj Kievit.

Agjencia Federale e Transportit Ajror të Rusisë dhe Agjencia Federale e Turizmit zbuluan të dielën se po punonin me Ministrinë e Jashtme  për të evakuuar rusët nga vendet evropiane, ndërsa ata vazhdojnë të vendosin sanksione ndaj Rusisë, duke ndërprerë avionët rusë nga hapësirat e tyre ajrore.

Meqenëse shumica e vendeve evropiane aktualisht ndalojnë aeroplanët rusë të hyjnë në hapësirat e tyre ajrore, rusët në Evropë mund të evakuohen në shtëpi përmes Turqisë, Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA) dhe Egjiptit, mes vendeve të tjera ende të hapura për avionët rusë, tha Dmitry Gorin, nënkryetari i Unionit Rus të Industrisë së Udhëtimit (PCT).

Ai vuri në dukje se operatorët turistikë po punonin për të transportuar ‘400 turistë të pavarur dhe të organizuar nga Budapesti, 500 turistë të organizuar nga Bullgaria dhe rreth 200 nga Madeira Portugeze’ në Rusi.

Mbi një duzinë vende evropiane kanë mbyllur tashmë hapësirën e tyre ajrore për transportuesit rusë, si dhe avionët privatë nga Rusia.

Duke folur të dielën, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha se qëllimi i BE-së do të ishte t’u mohonte të gjithë avionëve rusë aksesin në bllok, ‘që do të thotë se ata nuk do të mund të fluturojnë mbi bllok ose të ulen në asnjë aeroport brenda tij’.