Vendosni fjalën kyçe....

Paralajmërimi i shkencëtarëve: Kolonistët e parë të hapësirës mund të kthehen në kanibalë


Studiuesit besojnë se gjeneratat e para që do të kolonizojnë hapësirën mund të mbeten me pak zgjedhje ushqimore.

Siç shkruan RT, dy shkencëtarë kanë sugjeruar se ekziston një mundësi shumë reale që kolonistët e parë të hapësirës mund të kthehen në kanibalizëm, duke vënë në dukje se dështimet në të korra dhe mungesa e furnizimeve mund t’i lënë njerëzit me shumë pak zgjedhje.

Charles Cockell, një profesor i astrobiologjisë në Universitetin e Edinburgut dhe Dr Cameron Smith, një studiues i teknologjisë hapësinore, sugjeruan që njerëzit e parë që do të largoheshin përgjithmonë nga Toka për të kolonizuar një planet tjetër do të përballeshin me disa sfida mjaft themelore.

Ekspertët vunë në dukje sëmundjet dhe mungesën e ushqimit si sfidat më të mëdha me të cilat do të përballej çdo koloni hapësinore.

Me shumicën e planetëve në sistemin tonë diellor të përjashtuar për shkak të atmosferave jo mikpritëse, çifti dyshja e shkencëtarëve sugjeroi që hëna e Jupiterit Callisto dhe Titani i Saturnit mund të ishin destinacionet e mundshme, që do të thotë se ndihma nga Toka do të ishte vite larg.

Me këtë distancë nga Toka në mendje, ekspertët sugjeruan që një koloni testuese më afër shtëpisë mund të ishte një ide e mirë, me hënën tonë ose Marsin që janë kandidatët kryesorë. “Sistemet duhet të jenë vërtet të besueshme dhe kjo është arsyeja pse ato duhet të testohen më parë.”- tha Cockell.

Astrobiologu pohoi se ekzistonte një probabilitet i lartë dështimi për një ekspeditë të tillë, duke vënë në dukje ekspeditën e humbur të John Franklin për të gjetur kalimin veriperëndimor në 1845. “Ata kishin ushqim të konservuar, që ishte teknologjia e re – dhe megjithatë, ata humbën. ngecën dhe përfunduan duke degjeneruar në kanibalizëm.”- shpjegoi ai.

Cockell vuri në dukje se njerëzit mund të degjenerojnë shumë shpejt kur janë në kushte të rënda, dhe kështu nëse gjërat do të shkonin keq në një koloni hapësinore, njerëzit mund të kthehen për të ngrënë njëri-tjetrin.

“Nëse vendosni një grup njerëzish në Callisto dhe gjërat fillojnë të shkojnë keq dhe moduli i rritjes së bimëve prishet, ata do të hanë njëri-tjetrin nëse nuk ka mënyrë tjetër për të mbijetuar.”– thotë ai.

Smith ishte më pak i sigurt nëse njerëzit do të fillonin të hanin njëri-tjetrin, duke sugjeruar se të paktën do të prisnin derisa ushqimi i tyre i synuar të kishte mbaruar, por ai përsëriti se furnizimet dhe prodhimi ushqimor do të ishin një çështje kryesore.

Ai dha shembullin e ekipit të futbollit uruguaian që mbeti i bllokuar pas një aksidenti avioni: Ata vërtet iu kthyen kanibalizmit, por hëngrën vetëm ata që kishin vdekur tashmë.

“Një nga gjërat e para që ata duhet të bëjnë është të krijojnë një sistem bujqësor vërtet të mirë dhe të vendosin shumë ushqime të ruajtura.”- shpjegoi ai.

Smith gjithashtu vuri në dukje sfidat që mund të sjellë sëmundjet, duke sugjeruar se kolonistët e hapësirës mund të detyrohen të ndahen në grupe dhe të karantinohen për të shmangur infektimin.

Megjithatë, çështje të tilla nuk ka gjasa të jenë një shqetësim i afërt. Cockell beson se teknologjia e kërkuar për një koloni në Mars nuk do të jetë gati për 30 deri në 40 vjet të tjera. Smith ishte më pak optimist, duke sugjeruar se një përpjekje për një koloni hapësinore ka të ngjarë të ndodhë vetëm në fund të shekullit.