Vendosni fjalën kyçe....

Kanadaja bën thirrje për një “front të bashkuar” kundër Kinës


Kryeministri kanadez Justin Trudeau u ka kërkuar “demokracive kapitaliste” perëndimore që të bashkohen për të parandaluar Pekinin të përfitojë nga lufta e tyre e brendshme mbi fitimet nga tregjet në rritje të Kinës.

Në një intervistë me Global Neës të transmetuar të shtunën, Trudeau tha se vendet perëndimore duhet “të bëjnë një punë më të mirë për të punuar së bashku dhe për të qëndruar të fortë në mënyrë që Kina të mos mund të luajë kënde dhe të na ndajë njëri kundër tjetrit”.

“Ka pasur pak konkurrencë, mes miqsh, sepse ne jemi demokraci kapitaliste… veçanërisht duke pasur parasysh mundësinë e jashtëzakonshme ekonomike të klasës së mesme kineze në rritje.”– tha ai, por duke pranuar se përfitimet ekonomike tejkalojnë shqetësimet e deklaruara publikisht të Perëndimit për shkelje të të drejtave njerëzore të Kinës dhe sjellje “shtrënguese”.

“Ne kemi qenë duke konkurruar dhe Kina ka qenë herë pas here duke na luajtur me shumë zgjuarsi kundër njëri-tjetrit në një mënyrë konkurruese në treg të hapur.”- thotë Trudeau, citon RT.

Ka disa çështje globale, si ndryshimi i klimës, që Kanadaja duhet të vazhdojë të punojë me Kinën, vuri në dukje kryeministri kanadez. Por, për të konkurruar ekonomikisht me Kinën, të gjitha “vendet me të njëjtin mendim” duhet të bashkohen, të koordinohen dhe “të tregojnë një front të bashkuar”.

Marrëdhëniet tashmë të acaruara të Kanadasë me Kinën u përkeqësuan më tej këtë muaj, pasi Otava iu bashkua bojkotit diplomatik të udhëhequr nga SHBA-të për Lojërat Olimpike të Pekinit 2022. Duke i bërë jehonë retorikës nga Uashingtoni dhe Canberra, Trudeau akuzoi Kinën për “shkelje të përsëritura të të drejtave të njeriut” lidhur me keqtrajtimin e supozuar të muslimanëve ujgurë, duke shkaktuar një reagim të ashpër nga Pekini.

“Duke u kapur pas mentalitetit të Luftës së Ftohtë dhe paragjykimeve ideologjike, Kanadaja dhe një pjesë e vogël e vendeve perëndimore ndërhyjnë në punët e brendshme të vendeve të tjera nën pretekstin e të drejtave të njeriut në një përpjekje për të penguar dhe frenuar procesin e zhvillimit të tyre.”- tha ambasada kineze në Kanada. “Kanadaja thjesht nuk është e kualifikuar për të qenë një predikuese e të drejtave të njeriut dhe sigurisht nuk është në gjendje të gjykojë Kinën në këtë front.”