Vendosni fjalën kyçe....

Facebook-u do krijojë “ushtrinë e ekspertëve të satirës”, do kontrollojnë nëse një meme përbën satirë apo gjuhë urrejtje


Facebook është zotuar të sigurojë një shpjegim më të detajuar të asaj që përbën satirë në platformën e saj, pasi bordi mbikëqyrës i kompanisë vendosi që një meme që komentonte mbi gjenocidin armen ishte hequr padrejtësisht.

Gjiganti i mediave sociale tha se ishte i përkushtuar për zhvillimin e një “kornize të re satire” e cila do të përdoret për të vlerësuar përmbajtjen me shaka ose sarkastike që mund të shënohet si gjuhë e dyshuar e urrejtjes. Informacioni gjithashtu do të shtohet në standardet e komunitetit të faqes duke sqaruar se si faktorët e satirës në “vendime specifike të kontekstit” në lidhje me përmbajtjen problematike.

Kompania tashmë ka një “përjashtim satire” nga rregullat e saj që ndalojnë gjuhën e urrejtjes, por politika “aktualisht nuk u komunikohet përdoruesve”, pranoi Facebook.

Platforma nënvizoi se e merr metafizikën e satirës jashtëzakonisht seriozisht, duke vënë në dukje se ishte angazhuar vazhdimisht me “ekspertë akademikë, gazetarë, humoristë, përfaqësues të botimeve satirike dhe mbrojtës të lirisë së shprehjes” për të diskutuar ndërlikimet delikate të shakave në internet.

Sipas Facebook, kjo ushtri e ekspertëve të satirës tha se humori është shumë subjektiv dhe prandaj kërkon “rishikim njerëzor nga individë me kontekst kulturor” të shakasë në fjalë. Kompanisë gjithashtu iu tha se “qëllimi është thelbësor” kur bëhet fjalë për të përcaktuar nëse diçka është satirë legjitime – edhe pse pa dyshim kjo mund të jetë “e vështirë për t’u vlerësuar”. Përmbajtja që është “thjesht nënçmuese” dhe nuk shihet si “komplekse” ose “subversive” nuk është satirë, dekretoi Facebook.