Vendosni fjalën kyçe....

Qytetet kanë ‘gjurmë unike mikrobesh’ thonë shkencëtarët, ndërsa studimi zbulon mijëra viruse dhe baktere të reja


Studiuesit që kanë hulumtuar sistemet e llinjave urbane në 60 qytete kanë botuar të dhëna që tregojnë se secili metropol ka një gjurmë unike mikrobike, duke lejuar shkencëtarët të parashikojnë me 88% besim se nga vjen secila mostër.

Në një studim të botuar në revistën Cell, studiuesit nga e gjithë bota paraqitën një hartë globale me 4,728 mostra metagenomike nga sistemet e urbanëve në 60 qytete.

Studimi përmban të dhëna të mbledhura nga më shumë se 900 shkencëtarë dhe vullnetarë në gjashtë kontinente, nga Londra në Sidnei dhe Santiago në Tokio.

Sipas hulumtimit, qytetet kanë ‘gjurmë të dallueshme taksonomike mikrobike’ dhe që profilet e rezistencës antimikrobike (AMR) ndryshonin shumë në llojin dhe dendësinë. Studimi sugjeron që gjurmët mikrobë të secilit qytet’ u drejtuan nga ndryshimet klimatike dhe gjeografike’.

Duke mbledhur mostra nga sistemet e urbanëve, duke përfshirë metrotë dhe autobusët, studiuesit në laborator zbuluan se 10,928 viruse dhe 1,302 baktere të sekuencuara ishin të panjohura për shkencën. Burimi dhe funksioni i shumë prej mikrobeve të gjetura mbetet një mister.