Vendosni fjalën kyçe....

Rama bisedë telefonike me Presidentin e Ukrainës, Zelenskyy: Falenderojmë OSBE-në për mbështetjen për armëpushimin në Donbas


Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenskyy ka zhvilluar një bisedë telefonike me kryetarin e Kryesisë shqiptare të OSBE-së Edi Rama ku kanë folur për koordinimin për një zgjidhje paqësore në Donbas.

Telefonatën e ka bërë me dije Presidenca ukrainase nëpërmjet një deklarate lëshuar për publikun.

Ndërsa me një status në Twitter, Zelenskyy falenderon Ramën për përpjekjet dhe mbështetjen që në cilësinë e kryesuesit të OSBE-së bëri për armëpushimin në Donbas.

Mirënjohës për Edi Ramën për të kuptuar se sa përpjekje dhe guxim i kushtoi popullit ukrainas rruga për paqe. Ne gjithashtu pendohemi për mungesën e lëvizjes së ndërsjellë të palës së kundërt në këtë drejtim. Ne falënderojmë OSBE për mbështetjen dhe shpresojmë të shijojmë armëpushimin në Donas”-shkruan Zelenskyy.

Në deklaratën e Presidencës thuhet se çështja Presidenti Ukrainas e njohu me situatën në Donbas, kryeministrin e Shqipërisë.

Në fund thuhet se Rama ka ftuar Presidentin e Ukrainës për vizitë në Shqipëri.

Deklarata e plotë:

Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenskyy zhvilloi një bisedë telefonike me Kryetarin e Përgjithshëm të OSBE-së, Kryeministrin e Shqipërisë Edi Rama në mënyrë që të koordinojë përpjekjet për një zgjidhje paqësore në Donbas.

Presidenti falënderoi Kryesinë Shqiptare të OSBE-së për dhënien përparësi çështjes së rivendosjes së sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës brenda punës së Organizatës.

Bashkëbiseduesit diskutuan situatën e sigurisë në Donbas dhe aspekte të rëndësishme të procesit të negociatave brenda formatit Normandisë.

Presidenti tërhoqi vëmendjen për shkeljet e marrëveshjeve nga grupet e armatosura ilegale, përfshirë bombardimet e pozicioneve ukrainase në 6 dhe 10 shtator.

Dje, fjalë për fjalë gjatë bisedës time telefonike me Kancelaren Angela Merkel, militantët hapën zjarr në pozicionet e Ukrainës pranë fshatit Shumy, në zonën ku do të zhvillohej takimi i JCCC dhe OSBE. Dhe ndryshimi midis këtyre të shtënave dhe ato të mëparshmet ishin që këto kishin për qëllim. Ne nuk duam një përshkallëzim të ri. Në fund të fundit, më 6 shtator, si rezultat i provokimit nga grupet e armatosura ilegale, ne tashmë kemi pësuar humbje – një ushtarak i Forcave të Armatosura u vra , njëri u plagos, “-tha Volodimir Zelenskyi.

Nga ana e tij, Kryetari i Përgjithshëm i OSBE-së mbështeti përpjekjet e palaës Ukrainase për të arritur paqen në rajon dhe siguroi gatishmërinë e Kryesisë Shqiptare për të kontribuar në rivendosjen e paqes. Ai vuri në dukje se hapat e ndërmarra nga Presidenti ukrainas dhe populli ukrainas drejt paqes janë shumë të guximshëm. Ai gjithashtu theksoi se i vjen keq për mungesën e lëvizjes së ndërsjellë të palës së kundërt në këtë drejtim. Kryeministri i Shqipërisë vuri në dukje se OSBE është një organizatë e paanshme, por jo indiferente.

Në këtë kontekst, bashkëbiseduesit theksuan rëndësinë e sigurimit të hyrjes së plotë dhe të papenguar të Misionit Special të Monitorimit të OSBE-së në të gjithë territorin e pakontrolluar.

Meqenëse mandati i SMM-së së OSBE-së nuk është i kufizuar në Donbas, Volodymyr Zelenskyy theksoi pritjet e Ukrainës që misioni i vëzhgimit t’i kushtonte gjithashtu vëmendjen e duhur situatës në Republikën Autonome të Krimesë të pushtuar përkohësisht dhe në qytetin e Sevastopolit.

Në fund të bisedës, Edi Rama ftoi Volodymyr Zelenskyy të vizitojë Shqipërinë.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *