Vendosni fjalën kyçe....

Banka Botërore: 11 milionë persona mund të kalojnë në varfëri nga pandemia


Ndërhyrja ekonomike nga pandemia e koronavirusit mund të shtyjë 11 milion njerëz të tjerë në varfëri në Azinë Lindore dhe Paqësor nëse nuk ndërmerret “veprim urgjent”, paralajmëroi Banka Botërore në një raport të lëshuar të hënën.

Në skenarin e rastit më të keq të përshkruar nga institucioni financiar me bazë në Uashington, rajoni mund të pësojë rënien e tij më të mprehtë në më shumë se dy dekada, duke zhytur pjesën më të madhe të Azisë në një recesion të zgjatur.

Në Kinë, epiqendra e shpërthimit të koronavirusit, banka parashikoi një rënie të rritjes në 2.3% në parashikimin fillestar për vitin 2020. Në rastin më të keq, rritja e Kinës do të zhdukej pothuajse tërësisht në 0.1%, nga 6.1% në 2019.

Një ulje e tillë do të sjellë pasoja të thella për ekonominë globale. Hera e fundit që Kina përjetoi një ekonomi në tkurrje ishte në 1976, kur vdekja e kreut të Partisë Komuniste Mao Zedong përfundoi më shumë se një dekadë trazirash sociale dhe ekonomike brenda vendit.

Ndryshe nga atëherë, megjithatë, Kina tani është ekonomia e dytë më e madhe në botë dhe një motor kryesor i rritjes globale, që do të thotë se çdo ndërprerje në ekonominë e saj do të ndihet në të gjithë botën.

“Dhimbja e rëndësishme ekonomike duket e pashmangshme në të gjitha vendet”, thuhet në raport, duke paralajmëruar se i gjithë rajoni i Azisë Paqësorit duhet të përgatitet për “një ndikim serioz” në varfëri dhe mirëqenie, përmes sëmundjes, vdekjes dhe të ardhurave të humbura.

Raporti vuri në dukje se megjithëse vlerësimet ishin parashikime dhe akoma mund të ndryshojnë, ato shërbyen për të nënvizuar shkallën e dëmeve të mundshme ekonomike dhe nevojën e mëvonshme për veprim urgjent.

Në një përpjekje për të zbutur kundër tronditjes ekonomike, Banka Botërore është zotuar të sigurojë 14 miliard dollarë ndihmë financiare për vendet në zhvillim dhe të vendosë deri në 160 miliardë dollarë gjatë 15 muajve për të mbrojtur të varfërit dhe të prekurit.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *