Vendosni fjalën kyçe....

Merkel: Nuk mund të varemi më nga mbrojtja e SHBA-së duhet të shpenzojmë 2% për ushtrinë


Evropa dhe SHBA kanë ndarë vlera të përbashkëta për dekada, por nuk duhet të besojnë më në ndihmën ushtarake amerikane dhe duhet të shikojmë drejt qendrave të tjera të fuqisë, argumentoi kancelarja gjermane Angela Merkel.

Kanë kaluar 30 vjet pas përfundimit të Luftës së Ftohtë zbuloi “një narrativë të re të shpërndarjes globale të fuqisë”, u tha Merkel ligjvënësve në Berlin. “Ekziston një superfuqi ushtarake dhe ekonomike si SHBA”, me të cilën Evropa është lidhur “përmes një sistemi vlerash”, tha ajo.

Përkundër të gjitha dallimeve, “akoma ekziston e përbashkëta midis nesh”, pranoi kancelarja, por paralajmëroi që të varë shpresat kundër dikujt kur bëhet fjalë për të ardhmen e lidhjeve SHBA-Evropë.

Merkel shtoi se “ne duhet të forcojmë lidhjen transatlantike” dhe gradualisht të shkojmë drejt shpenzimit të 2% të PBB-së për mbrojtjen, pikërisht atë që dëshiron administrata Trump nga Gjermania dhe aleatët e tjerë të NATO-s.

Wshtw e paqartë nëse apeli është një shenjë që Merkel po përkulet ndaj presionit të SHBA. Uashingtoni vazhdimisht ka kërkuar që ekonomia kryesore e Evropës të rrisë shpenzimet e saj ushtarake, me ambasadorin famëkeq të SHBA Richard Grenell duke u përpjekur të shtyjë Berlin në ndërhyrjet e Lindjes së Mesme ose të kërcënojë të zhvendosë trupat amerikane me qendër në Gjermani në Poloni.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *