Vendosni fjalën kyçe....

Franca nuk pranon shtyrje të Brexit, paralajmëron Britaninë


Franca ka thënë se nuk të pranojë shtyrje të përsëritura të Brexitit pas datës 31 tetor në kohën kur në Britani të Madhe ka bllokadë politike për marrëveshjen e negociuar nga Theresa May.

Paralajmërimi i dhënë nga zyrtar i lartë francez erdhi në kohën kur presidenti i Këshillit Evropian, Donald Tusk, tha se ka gjasa të arsyeshme që Brexiti të anulohet.

“Nuk duhet të sharrojmë në shtyrje të përsëritura, kjo është e sigurt”, tha një këshilltar i presidentit francez të premten.

Këshilltari i tha një agjencie të lajmeve: “Porosia jonë është e qartë. Një zgjidhje duhet të bëhet deri më 31 tetor”.

Zyrtari i lartë nuk e përjashtoi kategorikisht një shtyrje tjetër dhe tha se shpreson që bisedimet mes qeverisë dhe opozitës britanike do ta sigurojnë një shumicë të dobishme për kryeministrën që ta miratojë marrëveshjen e saj përmes kuvendit.

Sidoqoftë, në Bruksel duket se po e shqyrtojnë mundësinë e qëndrimit të Britanisë së Madhe në BE. Në një intervistë për një gazetë polake, Donald Tusk tha se Britani e Madhe ende e ka derën e hapur për të qëndruar në Bashkimin Evropian.

“Nga një muaj në tjetrin, po bëhet gjithnjë më e qartë se largimi i Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja do të duket krejtësisht ndryshe nga Brexiti që është promovuar. Nuk shoh arsye për kapitullim”, tha ai.

Si shtet anëtar i BE-së, Franca e ka të drejtën e vetos për shtyrjen e Nenit 50. Më herët gjatë këtij viti, presidenti francez besohet se kishte kërkuar një shtyrje më të shkurtër, por në fund kishte vendosur të pajtohet me datën e caktuar nga shtetet tjera, shkruan “Independent”.