Vendosni fjalën kyçe....

Toka u godit nga shpërthimi meteorit më i fuqishëm se 10 bomba bërthamore, por askush nuk e vuri re (FOTOT)


Më 18 dhjetor të 2018-ës, ndodhi shpërthimi i tretë më i madh i meteorit në shekullin e fundit dhe pothuajse askush nuk e vuri re, pavarësisht se lëshoi ​​energjinë ekuivalente prej 173 kilotons TNT – pra  10 herë më të fuqishme se bomba e Hiroshimës.

“RT” shkruan se shpërthimi ndodhi në qiell mbi Detin Bering, jashtë gadishullit Kamchatka të Rusisë. Kjo është dhe arsyeja se përse nuk pati pasoja shkatërruese.

Ngjarja u zbulua nga 16 stacione monitorimi me rreze infra të kuqe në mbarë botën, të cilat u krijuan pikërisht për të zbuluar shpërthimet bërthamore brenda atmosferës së Tokës.

Gjurmët e tymit u këputën nga sateliti japonez Himaëari-8, i cili po fotografonte atë zonë të qiellit në momentin kur ndodhi shpërthimi.

Meteori i Detit të Beringut thuhet se shpërtheu pranë një avioni tregtar midis Amerikës së Veriut dhe Azisë, ndonëse ende nuk ka raportime për këtë.

“Kur i shihni këto valë infra të kuqe, e dini menjëherë se ka pasur një çlirim të madh të energjisë”, shpjegoi astronomi Alan Fitzsimmons, i Universitetit të Mbretëreshës në Belfast.

NASA bëri hulumtime të pavarura për këtë ngjarje duke përdorur satelitët ushtarakë amerikanë dhe ishte në gjendje të përcaktojë se meteori po udhëtonte në rreth 115,200 km / orë dhe shpërtheu në një lartësi prej 25.6 km.

Kujtojmë se shpërthimi i Chelyabinsk në vitin 2013 (440 kilotonë) dëmtoi ndërtesat brenda një rrezeje prej njëqind kilometrash dhe plagosi rreth 1,200 njerëz.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *