Vendosni fjalën kyçe....

“Dështim kolosal” – Burgjet jashtë kapacitetit dhimbje koke për kryeministrin laburist në Britani


Burgjet e tejmbushura të Mbretërisë së Bashkuar e paraqesin kryeministrin Starmer me krizë të hershme

Shkalla e sfidës me të cilën përballet qeveria e re e kryeministrit Keir Starmer është shkruar e madhe në burgjet e Britanisë, të cilat brenda pak jabësh mund të jenë më në gjendje që të presin të dënuar të tjerë, duke e lënë qeverinë me zgjedhje të pakëndshme dhe të kushtueshme.

Britania ka shkallën më të lartë të burgosjeve në Evropën Perëndimore, sipas bazës së të dhënave Ëorld Prison Brief dhe përballet me një krizë pasi një program i ri ndërtimi nuk arriti të ndjekë ligjet më të ashpra të dënimit që kanë nxitur një popullsi në rritje të burgjeve.

Tashmë shumë burgje fusin nga dy të burgosur në qelitë e ndërtuara për një të burgosur dhe masat emergjente të shkaktuara nga qeveria e mëparshme konservatore nënkuptojnë se disa shkelës janë liruar më herët dhe çështjet gjyqësore janë vonuar për të shmangur ardhjet e reja.

Kreu i organit që përfaqëson guvernatorët e burgjeve ka paralajmëruar se nëse nuk mund të gjendet një zgjidhje, të dënuarit së shpejti do të duhet të mbahen në qelitë e policisë – duke kufizuar oficerët dhe duke prishur sistemin më të gjerë gjyqësor.

Udhëheqësi laburist Starmer e ka përshkruar gjendjen e burgjeve të Britanisë si një “dështim monumental” të qeverisë së kaluar, por ka përmendur edhe sfidat e tjera – nga ujërat e zeza në lumenj e deri te grevat në Shërbimin Shëndetësor Kombëtar.

Ai gjithashtu ka pak hapësirë ​​financiare për të manovruar. Sipas Institutit për Qeverinë (IfG), shpenzimet për burgjet do bien me 5.9% çdo vit në krahasim me kërkesën gjatë viteve të ardhshme.

Shkalla e lartë e të burgosurve

Që nga 5 korriku, Anglia dhe Uellsi kishin 87,453 të burgosur – nga 86,035 një vit më parë dhe brenda një maksimumi të asaj që guvernatorët e burgjeve e shohin si një kapacitet maksimal prej 88,864.

Kjo barazohet me rreth 144 të burgosur për 100,000 në popullsi. Normat e burgimit janë rreth 25% më të ulëta në Francë, Spanjë dhe Itali dhe më pak se gjysma në Gjermani dhe Holandë. Megjithatë, Shtetet e Bashkuara kanë një normë shumë më të lartë me 531 të burgosur për 100,000.