Vendosni fjalën kyçe....

Interneti i Kinës po zhduket, duke humbur një pjesë të kujtesës “kolektive”


 

Nga Li Yuan

Kinezët e dinë se interneti i vendit të tyre është i ndryshëm. Nuk ka Google, YouTube, Facebook apo Twitter. Ata përdorin eufemizma në internet për të komunikuar gjërat që nuk duhet të përmendin. Kur postimet dhe llogaritë e tyre censurohen, ata thjesht e pranojnë këtë gjë.

Ata jetojnë në një univers paralel në internet. Ata e dinë dhe madje bëjnë shaka me të.

Tani ata po zbulojnë se, nën një fasadë të mbushur me video të shkurtra, transmetim të drejtpërdrejtë dhe e-commerce, interneti i tyre — dhe kujtesa kolektive në internet — po zhduken në copa.

Një postim në WeChat më 22 maj, i cili u shpërnda gjerësisht, raportoi se pothuajse të gjitha informacionet e postuara në portalet e lajmeve kineze, bloget, forumet, faqet e mediave sociale midis 1995 dhe 2005 nuk ishin më të disponueshme.

Interneti kinez po shembet me një ritëm të përshpejtuar”, thuhej në titull. Në mënyrë të parashikueshme, vetë postimi u censurua shpejt.

“Ne besojmë se interneti kishte një kujtesë,” shkroi në postim He Jiayan, një bloger që shkruan për biznesmenë të suksesshëm. “Por ne nuk e kuptuam se ky kujtim është si ai i një peshku të artë.”

Është e pamundur të përcaktohet saktësisht se sa dhe çfarë përmbajtje është zhdukur. Por bëra një provë. Kam përdorur motorin kryesor të kërkimit të Kinës, Baidu, për të kërkuar disa nga shembujt e përmendur në postimin e Z. He’s, duke u fokusuar në të njëjtën periudhë kohore midis mesit të viteve 1990 dhe mesit të viteve 2000.

Fillova me Jack Ma të Alibaba dhe Pony Ma të Tencent, dy nga sipërmarrësit më të suksesshëm të internetit të Kinës, të cilët Z. i kishte kërkuar të dy. Kërkova gjithashtu për Liu Chuanzhi, i njohur si kumbari i sipërmarrësve kinezë: ai u bë titull kur kompania e tij, Lenovo, bleu biznesin e kompjuterave personal të IBM në 2005.

Kërkova gjithashtu rezultate për udhëheqësin më të lartë të Kinës, Xi Jinping, i cili gjatë kësaj periudhe ishte guvernator i dy provincave të mëdha. Rezultatet e kërkimit të liderëve të lartë kinezë kontrollohen gjithmonë nga afër. Doja të shihja se çfarë mund të gjenin njerëzit nëse do të ishin kuriozë se si ishte zoti Xi përpara se të bëhej një udhëheqës kombëtar.

Nuk mora asnjë rezultat kur kërkova për Ma Yun, që është emri i Jack Ma në kinezisht. Gjeta tre hyrje për Ma Huateng, që është emri i Pony Ma. Një kërkim për Liu Chuanzhi gjeti shtatë hyrje.

Pastaj kërkova për një nga tragjeditë më të rëndësishme në Kinë në dekadat e fundit: tërmeti i Madh i Sichuan më 12 maj 2008, i cili vrau mbi 69,000 njerëz. Ndodhi gjatë një periudhe të shkurtër kur gazetarët kinezë kishin më shumë liri sesa do të lejonte zakonisht Partia Komuniste, dhe ata prodhuan shumë gazetari të cilësisë së lartë.

Kur e ngushtova kornizën kohore në 12 maj 2008 në 12 maj 2009, Baidu doli me nëntë faqe me rezultate kërkimi, shumica e të cilave përbëheshin nga artikuj në faqet e internetit të qeverisë qendrore ose të transmetuesit shtetëror të Televizionit Qendror të Kinës. Një paralajmërim: Nëse i dini emrat e gazetarëve dhe organizatave të tyre, mund të gjeni më shumë.

Çdo faqe e rezultateve kishte rreth 10 tituj. Kërkimi im gjeti atë që duhej të kishte qenë një pjesë e vogël e mbulimit në atë kohë, pjesa më e madhe e të cilit ishte botuar në faqet e gazetave dhe revistave që dërgonin gazetarët në epiqendrën e tërmetit. Nuk gjeta asnjë nga mbulimet e jashtëzakonshme të lajmeve ose derdhjet e hidhërimit në internet që mbaja mend.

Përveç zhdukjes së përmbajtjes, ekziston një problem më i gjerë: interneti i Kinës po tkurret. Kishte 3.9 milionë faqe interneti në Kinë në vitin 2023, më shumë se një e treta nga 5.3 milionë në 2017.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e The New Yourk Times