Vendosni fjalën kyçe....

Ndryshimet klimatike po ndikojnë në sëmundjet e transmetuara nga mushkonjat 


Sëmundjet që transmetohen nga mushkonjat po përhapen në të gjithë globin, dhe veçanërisht në Evropë, për shkak të prishjes së klimës, tha një ekspert.

Insektet përhapin sëmundje të tilla si malaria dhe ethet e dengës, prevalenca e të cilave është rritur jashtëzakonisht gjatë 80 viteve të fundit pasi ngrohja globale u ka dhënë atyre kushte më të ngrohta dhe më të lagështa ku ata lulëzojnë.

Ekspertët kanë paralajmëruar se shpërthimet e sëmundjeve të shkaktuara nga mushkonjat do të përhapen në pjesët aktualisht të paprekura të Evropës veriore, Azisë, Amerikës së Veriut dhe Australisë gjatë dekadave të ardhshme.

“Ngrohja globale për shkak të ndryshimeve klimatike do të thotë që vektorët e sëmundjes që bartin dhe përhapin malarinë dhe dengën [ethet] mund të gjejnë një shtëpi në më shumë rajone, me shpërthime që ndodhin në zonat ku njerëzit ka të ngjarë të jenë imunologjikisht naivë dhe sistemet e shëndetit publik të papërgatitur.” tha një ekspert

“Realiteti i zymtë është se temperaturat e larta do të zgjerojnë dritaren sezonale për përhapjen e sëmundjeve të shkaktuara nga mushkonjat dhe do të favorizojnë shpërthime gjithnjë e më të shpeshta që janë gjithnjë e më komplekse për t’u trajtuar.”

Denge dikur gjendej kryesisht në rajonet tropikale dhe subtropikale, pasi temperaturat e ngrira gjatë natës vrasin larvat dhe vezët e insektit. Sezonet më të gjata të nxehta dhe ngricat më pak të shpeshta kanë bërë që ajo të jetë bërë sëmundja virale me përhapjen më të shpejtë në botë dhe po përhapet në Evropë.

Mushkonja tigër aziatike (Aedes albopictus), mbart ethet e dengës dhe është krijuar në 13 vende evropiane që nga viti 2023, si në tali, Francë, Spanjë, Maltë, Monako, San Marino, Gjibraltar, Lihtenshtajn, Zvicër, Gjermani, Austri, Greqi dhe Portugali. .

Insekti po lulëzon, ku nëntë nga 10 vitet më mikpritëse për transmetimin e sëmundjes kanë ndodhur që nga viti 2000 dhe numri i rasteve të dengës të raportuara në OBSH është rritur tetëfish në dy dekadat e fundit, nga 500,000 në 2000 në më shumë se 5 milion në 2019.

“Thatësirat dhe përmbytjet e lidhura me ndryshimet klimatike mund të çojnë në një transmetim më të madh të virusit,”, shtoi ndër të tjera eksperti.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e  Irish times