Vendosni fjalën kyçe....

Hovenier: SHBA nuk po sfidojnë Bankën për dinarin por janë të shqetësuara për mënyrën e zbatimit të rregullores


Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka shprehur shqetësimet lidhur me zbatimin e rregullores së Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), e cila përcakton euron si valutën e vetme për pagesat me para të gatshme.

Duke folur në një takim me gazetarë në Ambasadën amerikane në Prishtinë, Hovenier theksoi se ndonëse tema e dinarit mund të mos jetë e përshtatshme për ta diskutuar në dialog, është e rëndësishme që të merret në konsideratë për të mbrojtur komunitetet pakicë.

Ambasadori theksoi se Shtetet e Bashkuara nuk po sfidojnë autoritetin e BQK-së, por janë të shqetësuara për mënyrën e zbatimit të rregullores, duke theksuar se kjo ka ndikim të drejtpërdrejtë tek individët, siç është rasti i të moshuarve që janë të varur nga pagesat në dinarë.

Ai gjithashtu përmendi se Serbia nuk duhet të ketë vetodrejtim për ndihmën në Kosovë dhe theksoi rëndësinë e diskutimit të kësaj çështjeje.

Rregullorja e re e BQK-së, e cila e cakton euron si valutën e vetme për pagesat me para të gatshme, ka prekur komunitetet me shumicë serbe në Kosovë, pasi ato përdorin edhe dinarin serb. Shtetet e Bashkuara kanë bërë thirrje për pezullimin e vendimit për dinarin serb dhe për vazhdimin e bisedimeve në Bruksel me urgjencë për këtë çështje.

Ndërkohë, dogana e Kosovës ka ndaluar dy herë këtë vit hyrjen e dinarëve në Kosovë, duke arsyetuar se kjo nuk është autorizuar nga BQK-ja, institucioni i vetëm që mund të bëjë importimin dhe eksportimin e valutave.