Vendosni fjalën kyçe....

Ekzekutohet një nga krerët e kartelit Sinaloa, “El 010” gjendet pranë arkave të mbushura me drogë


Një trup i gjetur në autostradën Pan-Amerikane pranë Ciudad Juárez gjatë fundjavës është konfirmuar si ai i José Domingo Carrera Bermúdez, i njohur gjithashtu si El 010, një figurë kyçe e lidhur me fraksionin e Kartelit Sinaloa që vepron në komunën Parral. Ai u rrëmbye nga individë të armatosur jashtë një piste garash kuajsh gushtin e kaluar.

Trupi i tij u gjet pranë disa kutive plastike blu që përmbanin afërsisht 310 kg lëndë narkotike. Njëkohësisht, në të njëjtin vend, personeli i Gardës Kombëtare (GN) zbuloi një mesazh drejtuar Sekretarit të Sigurisë Publike Shtetit, Gilberto Loya Chávez, shkruan Borderland Beat.

Mesazhi lëshoi ​​një paralajmërim për Loya Chavez se karteli në fjalë nuk do tolerojë rrjedhën e drogave sintetike në shtetin Chihuahua, duke treguar në mënyrë specifike qytetin kufitar Ciudad Juarez.

Mesazhi implikoi më tej policinë e shtetit në mbështetjen e dyshuar të kartelit Sinaloa. Veçanërisht, ai dha hollësi specifike për sasinë e drogës të mbetur në vendngjarje, duke thënë qartë se ishte për të parandaluar çdo vjedhje të mundshme.

Pamja  tregon mesazhin të varur në një banderolë që specifikon sasitë e sakta të lëndës narkotike: 19 kg fentanil; 20,98 kg China Ëhite, një analog i fentanilit; 4,72 kg pilula të falsifikuara oxycodone M30, të njohura zakonisht si Mexican Blues, Blues, M-Boxes; dhe 273,74 kg met kristal.

Pankarta lexon: “Ky është totali i  sasisë së drogës, mos e hiqni pankartën ose të pretendoni se nuk dini të llogarisni. Në shtetin Chihuahua, këto mbeturina nuk tolerohen. Ne nuk jemi aq të dëshpëruar për të trafikuar këto mbeturina.”

Kush ishte El 010?

I lindur në Zacatecas më 30 shtator 1982, Jose Domingo Carrera Bermudez, alias “El 010”, krijoi domenin e tij operacional brenda komunave të shtetit jugor Chihuahua në emër të Kartelit Sinaloa.

Bazuar në informacionin e dhënë nga Ushtria Meksikane, El 010 funksiononte si komandanti i dytë i fraksionit të kartelit Sinaloa Gente Nueva në Parral dhe zonat përreth.

Ky pozicion u mor pas arrestimit të janarit 2021 të Hector Manuel Monárrez, alias “El Chapo Monarrez”, “Chapo M”, ose “El 302”, duke e bërë El 010 pasardhësin e tij të drejtpërdrejtë në hierarkinë e organizatës kriminale.

Burime të tjera thonë se El 010 ishte operatori financiar i Antonio Leonel Camacho Mendoza, alias “El 300”, një nga drejtuesit e kartelit Sinaloa në Parral.

El 010 u arrestua të paktën një herë më 28 tetor 2021 në Parral, Chihuahua, nga Ushtria Meksikane, por më vonë u lirua. Nuk ka të dhëna publike që tregojnë datën e lirimit të tij ose arsyetimin për lirimin e tij.

Ai ka qenë i lidhur me një sërë konfliktesh kartelesh në Chihuahua, veçanërisht në të shtënat e qershorit 2023 në zonën e komunës Coronado, të cilat rezultuan në të paktën 11 vdekje.