Vendosni fjalën kyçe....

Shkencëtarët atomikë vendosin akrepat e ‘Orës së Ditës së Gjykimit’ më afër mesnatës se kurrë më parë


Shkencëtarët bërthamorë të martën e mbajtën “Orën e Kijametit” të vendosur afër mesnatës si kurrë më parë, duke përmendur veprimet e Rusisë për armët bërthamore në mes të pushtimit të Ukrainës, luftës së Izraelit të armatosur me armë bërthamore në Gaza dhe përkeqësimit të ndryshimeve klimatike.

Buletini i Shkencëtarëve Atomik, ashtu siç bënë vitin e kaluar, e vendosi orën në 90 sekonda deri në mesnatë – pika teorike e asgjësimit.

Shkencëtarët vendosën orën bazuar në rreziqet “ekzistente” për Tokën dhe njerëzit e saj: kërcënimet bërthamore, ndryshimet klimatike dhe teknologjitë shkatërruese si inteligjenca artificiale dhe bioteknologjia e re.

“Pikat e nxehta të konfliktit në mbarë botën mbartin kërcënimin e përshkallëzimit bërthamor, ndryshimet klimatike tashmë po shkaktojnë vdekje dhe shkatërrim, dhe teknologjitë shkatërruese si inteligjenca artificiale dhe kërkimi biologjik përparojnë më shpejt se masat mbrojtëse të tyre”, tha për Reuters Rachel Bronson, presidentja dhe CEO e Buletinit. duke shtuar se mbajtja e orës e pandryshuar nga viti i kaluar “nuk është një tregues se bota është e qëndrueshme”.

Organizata jofitimprurëse me bazë në Çikago krijoi orën në vitin 1947 gjatë tensioneve të Luftës së Ftohtë që pasuan Luftën e Dytë Botërore për të paralajmëruar publikun se sa afër ishte njerëzimi për të shkatërruar botën.

Ai tha të martën se tendencat ogurzi vazhdojnë të tregojnë drejt katastrofës, duke përfshirë faktin se Kina, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara po shpenzojnë shuma të mëdha parash për të zgjeruar ose modernizuar arsenalet e tyre bërthamore, duke rritur rrezikun e luftës bërthamore përmes gabimeve ose llogaritjeve të gabuara.