Vendosni fjalën kyçe....

BE ankohet ndaj Britanisë për dobësimin e rregullave mjedisore: Dikur ishit lider për klimën


Ligjvënësit evropianë janë ankuar për vendimin e Mbretërisë së Bashkuar për të dobësuar rregullat mjedisore që nga largimi nga BE-ja, pasi Guardian zbuloi se ajo është duke mbetur prapa pothuajse në çdo fushë politike.

Një eurodeputet i grupit të Gjelbër tha se gjetjet ishin “tragjike” ndërsa një deputet i qendrës së djathtë tha se divergjencat ishin “veçanërisht të këqija” për kompanitë që duan të bëjnë biznes në të dy anët e Kanalit.

Grace O’Sullivan, një eurodeputete irlandeze me grupin e Gjelbërve, tha se kthimi nuk ishte befasues duke pasur parasysh numrin e premtimeve që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar kishte thyer që kur ish-sekretari i mjedisit Michael Gove u angazhua për një Brexit “të gjelbër”. “Ndërsa ne nuk jemi engjëj në BE për mbrojtjen e mjedisit, ne kemi bërë hapa të rëndësishëm në vitet e fundit duke përditësuar dhe përmirësuar legjislacionin tonë.”

Analiza e The Guardian zbuloi se që nga Brexit, Mbretëria e Bashkuar ka dobësuar rregullat e saj mjedisore në fushat kryesore të politikave, nga kimikatet te klima. Ndër masat e tjera, BE-ja ka bërë më shumë se Mbretëria e Bashkuar për të ndaluar pesticidet dhe substancat e dëmshme, për të taksuar emetimet e karbonit në mallrat e importuara, për të rregulluar bateritë dhe për të pastruar ajrin.

Të dy ekonomitë pritet të rriten më tej në ambicien mjedisore pasi BE-ja sjell rregulla të reja për emetimet industriale, cilësinë e ajrit në natyrë, lëndët e para kritike, trajtimin e ujit dhe riciklimin e mbetjeve elektrike.

O’Sullivan theksoi përkeqësimin e standardeve të cilësisë së ujit në Mbretërinë e Bashkuar si një shembull “veçanërisht shqetësues” të divergjencës. “Në Irlandë, ku qeveritë e mëparshme kanë dështuar në prioritizimin e mjedisit, legjislacioni i BE-së si ky ishte instrumental në detyrimin e qeverisë të vepronte për të mbrojtur njerëzit e saj nga praktikat e këqija të trajtimit të ujit.”

Ajo shtoi: “Si britanikët dhe irlandezët do të mbajnë barrën e të dhënave të dobëta mjedisore të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, siç tregoi kolapsi i fundit i cilësisë së ujit në Lough Neagh të Irlandës së Veriut”.

Një tjetër divergjencë në politikë është një përpjekje e BE-së për të ndihmuar ata që janë më pak të aftë të paguajnë kostot e tranzicionit të energjisë. BE-ja ka ligjësuar për një fond për klimën sociale për të financuar masa konkrete që lehtësojnë varfërinë e energjisë dhe transportit, pasi 27 vendet e mbetura anëtare lëvizin drejt emetimeve neto zero deri në vitin 2050. Deri më tani, nuk ekziston asnjë fond i krahasueshëm në MB.

Peter Liese, një eurodeputet gjerman dhe zëdhënës i mjedisit për grupin e Partisë Popullore Evropiane (EPP) të qendrës së djathtë, tha: “Një problem i madh, sipas mendimit tim, është se Mbretëria e Bashkuar nuk ka [ka] diçka si një fond për klimën sociale. Ndërsa ne duhet të jemi ambicioz në politikën klimatike, ne duhet të ndihmojmë ata që nuk janë në gjendje të paguajnë vetë për tranzicionin në një mënyrë të synuar.”

Ai shtoi: “Më vjen shumë keq për divergjencën në rregullat mjedisore midis BE-së dhe Mbretërisë së Bashkuar”.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk e ka ndjekur divergjencën e saj nga politika mjedisore e BE-së, duke i lënë bizneset dhe grupet e gjelbra të hamendësojnë gjerësinë dhe thellësinë e ndryshimit. Por analiza e Guardian e të dhënave nga Instituti për Politikat Evropiane të Mjedisit zbuloi se vendi po mbetej prapa pothuajse në çdo aspekt të rregullimit mjedisor.

Petros Kokkalis, një eurodeputet grek me grupin e Majtë, përmendi shtrëngimin e rregullave të cilësisë së ajrit nga BE, pasi MB i dobësoi ato si dëshmi se “largimi i saj nga blloku ynë ka një ndikim të thellë në çdo aspekt të jetës së përditshme”. Ai tha: “Është mjaft shqetësuese të shohësh që Mbretëria e Bashkuar nuk po ndjek të njëjtën rrugë. Dhe është edhe më shqetësuese të kuptojmë se janë qytetarët dhe shëndeti i tyre ata që do të kenë pasoja.”

Mohammed Chaim, një eurodeputet holandez me grupin e socialistëve dhe demokratëve të qendrës së majtë, tha se legjislacioni i fundit i BE-së “tregon qartë më shumë ambicie” sesa MB, por paralajmëroi se rregullimi ishte vetëm një shtytës i tranzicionit energjetik. Ai tha: “Industria e di se e vetmja mënyrë për të ruajtur konkurrencën brenda kontinentit, duke përfshirë Britaninë e Madhe, është gjelbërimi”.

Megjithatë, shtoi ai, midis vendeve evropiane, Mbretëria e Bashkuar ka qenë gjithmonë në krye në dekarbonizimin e industrisë së saj. “Mbretëria e Bashkuar ishte një lider kur bëhej fjalë për klimën.”