Vendosni fjalën kyçe....

70,000 km tubacion gazi në ndërtim në mbarë botën, kryesojnë Kina e India


Tubacionet e gazit natyror që shtrihen në 70,000 kilometra janë në ndërtim në mbarë botën me një kosto prej rreth 194 miliardë dollarë.

Sipas të dhënave nga raporti “Zgjerimi global i tubacionit të gazit” nga Global Energy Monitor (GEM), një institut me bazë në San Francisko, shumica e ndërtimit të tubacionit të gazit natyror në vazhdim është i bazuar në Azi.

Sipas të dhënave të GEM, 83% e tubacioneve të gazit natyror në ndërtim po ndërtohen në Azi me një kosto prej 117.2 miliardë dollarësh.

Në Azi, Kina dhe India kryesojnë pasi kërkojnë të kalojnë nga qymyri në gaz natyror dhe të kenë lidhje më të gjera.

Pakistani gjithashtu vijon të ndërtojë tubacione pasi përqendrohet në rritjen e kapacitetit të importit të gazit natyror.

Gjatësia e tubacioneve në ndërtim u rrit me 18% në fund të vitit 2023 krahasuar me një vit më parë.

Gjatësia e tubacioneve në ndërtim në Azi arrin në 57600 kilometra. Gjithashtu, Evropa ka 5600 kilometra në ndërtim, e ndjekur nga 4700 kilometra në Amerikë dhe 1800 kilometra në Afrikë.

10 vendet kryesore me më shumë tubacione në ndërtim përfshijnë Kinën, Indinë, Iranin, Rusinë, Pakistanin, SHBA-në, Nigerinë, Italinë, Argjentinën dhe Kanadanë.

Në Kinë po ndërtohen 30,300 kilometra tubacione në 150 projekte. Përveç tubacionit Xinjiang, në vend po ndërtohen tubacionet e gazit natyror Chaohu-Jiangbei dhe Hefei Lubei-Chizhou Maya.

Rusia ka 2900 kilometra tubacione në ndërtim për 8.2 miliardë dollarë. Zgjerimi, i kryesuar nga Gazprom në pronësi shtetërore, nxitet nga qëllimi i një transmetimi vendas të lidhur më mirë, si dhe nga rritja e kapacitetit të eksportit të tubacionit dhe terminalit të LNG në tokë.

Fokusi i Moskës në tregun aziatik shihet gjithashtu si një faktor në përshpejtimin e projekteve.

Irani po ndërton gjithashtu një tubacion prej 5000 kilometrash me një kosto prej rreth 18 miliardë dollarësh. Tubacioni i gazit natyror IGAT 11 prej 1200 kilometrash pritet të përfundojë në vitin 2026.

Fqinji i Iranit, Pakistani, po ndërton rreth 1800 kilometra tubacione për importin e gazit me një kosto prej 3.7 miliardë dollarësh.

Sipas raportit, tubacioni i planifikuar Iran-Pakistan për importet e gazit nga Irani është një dekadë me vonesë. Seksioni iranian u përfundua, por Pakistani ndaloi ndërtimin pasi SHBA-ja vendosi sanksione ndaj Iranit në 2014.

Në nivel global, gjatësia e tubacioneve dhe tubacioneve të propozuara në fazën e projektit arrin në 159,000 kilometra.