Vendosni fjalën kyçe....

“Qetësohen ujërat”, Mitsotakis e Erdogan do nënshkruajnë deklaratën e miqësisë greko-turke


Kryeministri grek Mitsotakis dhe presidenti turk Erdogan pritet të nënshkruajnë një deklaratë jodetyruese të miqësisë dhe marrëdhënieve të mira fqinjësore gjatë vizitës së këtij të fundit në Athinë.

Pjesë e një përpjekjeje për të nxitur një axhendë pozitive të bisedimeve midis dy fqinjëve, deklarata vlerësohet si historikisht e rëndësishme, pasi të dyja palët do shprehin qartë zotimin e tyre ndaj parimeve të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, miqësisë dhe bashkëpunimit, si dhe ndaj paqes. zgjidhjen e problemeve të pazgjidhura, në bazë të së drejtës ndërkombëtare dhe Kartës së Kombeve të Bashkuara.

Palët ranë dakord gjithashtu të vijojnë bisedimet politike të vendosura nga dy krerët në fillim të këtij viti në samitin e NATO-s në Vilnius dhe takimin e OKB-së në Nju Jork, bashkëpunimin në axhendën pozitive dhe bisedimet për masat e ndërtimit të besimit.

Së fundmi, por jo më pak e rëndësishme, në deklaratë thuhet se dy palët do përmbahen nga komentet dhe veprimet që bien ndesh me zotimet që kanë marrë në kuadër të deklaratës.

Dokumenti mund të mos jetë ligjërisht i detyrueshëm, por ai është i detyrueshëm në nivel politik, pasi është nënshkruar nga krerët e dy vendeve dhe mund të shërbejë si bazë e bashkëpunimit të vijueshëm dhe bashkëjetesës paqësore mes dy kombeve.

Deklarata rrjedh nga bisedimet intensive mes Ministrive të Jashtme greke dhe turke.