Vendosni fjalën kyçe....

Bllokimi i fondeve për bujqësinë, ambasadorja e BE-së në largim: Po mbrojmë taksapaguesit evropianë, janë gjetur probleme


Ambasadorja e BE-së në largim Christine Hohmann ka komentuar çështjen e bllokimit të fondeve të BE-së për bujqësinë, të njohura ndryshe si IPARD.

Në një intervistë me Tv Klan para largimit ajo tha se me fondet ka pasur një problem e kësisoj ato janë bllokuar deri në daljen e rezultateve të hetimit të kryer nga zyra e anti OLAF (The European Anti-Fraud Office).

Ajo theksoi se pas sqarimit të asaj që ka ndodhur me fondet e BE-së për Bujqëinë që kanë ardhur në Shqipëri do vendoset si do ecet më tej.

“Jemi në mes të një procesi ku kishim njerëz që në fakt u ankuan për keqmenaxhimin e fondeve nga agjencia për menaxhimine fondeve të IPARD, kështu që institucioni i Brukselit i quajtur OLAF, i cili siguron të ndiqet mashtrimi, në fakt e shqyrton çështjen dhe ata bënë një hetim. Pra, atë që kanë bërë tani, kanë përfunduar hetimin dhe kanë informuar Komisionin Evropian për gjetjet e tyre paraprake. Nuk e kemi parë ende raportin përfundimtar. Pra, këto gjetje paraprake thonë se ka një problem, dhe më pas në mënyrë automatike ka një detyrë të Komisionit Evropian për të mbrojtur fondet e BE-së, të cilat në fund të fundit janë taksapaguese. Pra, kjo është ajo ku jemi për momentin, është koha e mbrojtjes. Në këtë moment ne ndalojmë çdo gjë përpara se të marrim raportin përfundimtar dhe pastaj mund të arrijmë në fund të tij, por kjo nuk do të thotë se bujqësia dhe fermerët nuk po bëjnë punë të mirë. Është një që padyshim ka pasur diçka që nuk ka funksionuar si duhet në përdorimin e fondeve, në përvetësim, por nga ana tjetër është edhe puna e ndershme e fermerëve. Pra, mendoj se duhet të bëjmë dallimin midis asaj që ne shohim se mund të bëhet në terren dhe asaj që ndodhi, dhe ne duhet të shkojmë në fund të saj. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka më asistencë në dispozicion, tani do të qartësojmë gjithçka dhe më pas vazhdojmë.” – tha Hohmann.