Vendosni fjalën kyçe....

Kryepeshkopi i Canterbury-t i kërkon Kishës Anglikane të Ugandës të refuzojë ligjin kundër homoseksualitetit


Kryepeshkopi i Canterbury-t, Justin Welby, ka shprehur shqetësim për miratimin e Kishës Anglikane të Ugandës për një Akt Anti-Homoseksualiteti të miratuar së fundmi dhe i kërkoi kishës motër ta kundërshtonte atë.

“Nuk ka asnjë justifikim për asnjë provincë të Kungimit Anglikan për të mbështetur ligje të tilla: jo në rezolutat tona, as në mësimet tona dhe as në Ungjillin që ndajmë,” tha Welby në një deklaratë të premten.

Udhëheqësi i Kishës së Anglisë tha se ai i kishte shkruar kryepeshkopit Stephen Kaziimba, Primatit të Ugandës, për të shprehur ‘pikëllimin dhe shqetësimin’ dhe për të theksuar mospërputhjen midis qëndrimit të Kishës mbi ligjin kundër homoseksualëve dhe përafrimin e tij me “Rezolutën i.10.”.

Rezoluta i.10 e Konferencës së Lambethit të vitit 1998, një mbledhje e peshkopëve anglikanë të mbajtur çdo 10 vjet, vendosi mësimin mbi martesën si të qenit midis një burri dhe një gruaje dhe qëndrimin e kishës ndaj homoseksualitetit.

Rezoluta ‘shprehte një angazhim për t’u shërbyer në mënyrë baritore dhe me ndjeshmëri të gjithëve – pavarësisht nga orientimi seksual – dhe për të dënuar homofobinë’, shpjegoi udhëheqësi i Kungimit Anglikan në mbarë botën.

Kaziimba lëshoi ​​një deklaratë në maj pasi presidenti Yoweri Museveni miratoi ligjin e kritikuar gjerësisht, duke thënë se kisha ishte ‘mirënjohëse’ për miratimin e tij. Ai këmbënguli se homoseksualiteti po përpiqej t’u imponohej ugandasve nga ‘aktorë të huaj’ që kërkonin të minonin kulturën e ish-kolonisë britanike.

“Falënderojmë Presidentin që nuk iu dorëzua kërcënimeve të tyre dhe për mbrojtjen e Ugandës nga rrugët e tyre të vetëshkatërrimit”, vuri në dukje peshkopi.

Kryepeshkopi Welby, ndërsa pranoi padrejtësinë e sundimit kolonial në vendin e Afrikës Lindore, argumentoi se protesta kundër ligjit anti-gay, i cili imponon burgim të përjetshëm për seksin homoseksual dhe dënim me vdekje për ‘homoseksualitetin e rënduar’, nuk ka të bëjë me ‘imponimin e vlerave perëndimore’ mbi ugandasit.

“Ka të bëjë me kujtimin e angazhimeve që kemi bërë si anglikanë për të trajtuar çdo person me kujdesin dhe respektin që meritojnë si fëmijë të Zotit,” tha ai.

Ai i kërkoi Kishës së Ugandës dhe udhëheqësit të saj që të rimendojnë mbështetjen e tyre për legjislacionin dhe të refuzojnë kriminalizimin e personave LGBTQ.