Vendosni fjalën kyçe....

Shefi i të drejtave në OKB: Masat e reja në kufirin e SHBA-së rrezik për të drejtat e njeriut


Shefi i të drejtave të njeriut të OKB-së paralajmëroi të mërkurën se masat e reja të zbatimit të kufirit të administratës së SHBA rrezikojnë të minojnë themelet bazë të ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut dhe refugjatëve.

“E drejta për të kërkuar azil është një e drejtë e njeriut, pavarësisht nga origjina e një personi, statusi i imigracionit dhe as mënyra se si ata arritën në një kufi ndërkombëtar”, tha në një deklaratë Komisioneri i Lartë për të Drejtat e Njeriut Volker Turk.

Turk tha se ndryshimet e njoftuara përfshijnë rritjen e përdorimit të heqjeve të përshpejtuara dhe zgjerimin e urdhrit të shëndetit publik Titulli 42 për të lejuar dëbimin e shpejtë në Meksikë të rreth 30,000 venezuelianëve, Haitianëve, Kubanëve dhe Nikaraguasve çdo muaj.

“Këto masa duket se janë në kundërshtim me ndalimin e dëbimit kolektiv dhe parimin e moskthimit,” tha shefi i OKB-së për të drejtat e njeriut.

Titulli 42 është përdorur nga zyrtarët amerikanë të imigracionit rreth 2.5 milionë herë në kufirin jugor për të dëbuar njerëzit në Meksikë ose në vendin e tyre pa një vlerësim individual të të gjitha nevojave të tyre për mbrojtje të shoqëruar nga procesi i duhur dhe masat mbrojtëse procedurale.

Megjithatë, një program “lirimi me kusht humanitar”, i shtrirë më parë për venezuelianët, do të zgjerohej për të përfshirë shtetasit e Kubës, Haitit dhe Nikaraguas.

Programi do të lejojë rreth 30,000 individë në muaj nga këto katër vende të vijnë në SHBA për dy vjet me kushte strikte për pranim.

Të drejtat e njeriut të të gjithë refugjatëve, emigrantëve duhet të mbrohen, kërkon Turk

“Ndërsa unë mirëpres masat për të krijuar dhe zgjeruar shtigje të sigurta dhe të rregullta, nisma të tilla nuk duhet të vijnë në kurriz të të drejtave themelore të njeriut, duke përfshirë të drejtën për të kërkuar azil dhe të drejtën për një vlerësim individual të nevojave për mbrojtje,” tha Turk.

“Qasja e kufizuar në lirimin me kusht humanitar për disa nuk mund të jetë një zëvendësim për mbrojtjen e të drejtave të të gjithëve për të kërkuar mbrojtjen e të drejtave të tyre njerëzore,” tha ai, duke përforcuar shqetësimet e Agjencisë së OKB-së për Refugjatët.

Shefi i të drejtave të OKB-së ishte gjithashtu i shqetësuar se ata që kanë më shumë nevojë për azil dhe ata në situata të cenueshme nuk kanë gjasa të përmbushin kërkesat kufizuese për t’u dhënë lirim humanitar me kusht, duke përfshirë të pasurit një sponsor financiar në SHBA.

Turk përsëriti thirrjen e tij që të drejtat e njeriut të të gjithë refugjatëve dhe emigrantëve të respektohen dhe mbrohen në kufijtë ndërkombëtarë.

“Në vend që t’i shajmë ata dhe t’u heqim të drejtat e njohura prej kohësh, ne duhet të kërkojmë të qeverisim migracionin në mënyrë njerëzore dhe të sigurtë me respekt të plotë për të drejtat e njeriut të çdo individi,” tha ai.