Vendosni fjalën kyçe....

Inflacioni në Japoni më i larti që nga viti 1982


Rritja e çmimeve të konsumit në Japoni u përshpejtua në nivelin më të lartë 40-vjeçar në tetor, i nxitur nga një monedhë e dobët kombëtare dhe presionet e kostos së mallrave importuar, treguan të premten të dhënat e qeverisë.

Sipas raportit, indeksi bazë kombëtar i çmimeve të konsumit (CPI) u rrit me 3.6% nga një vit më parë, duke treguar ritmin më të shpejtë të rritjes që nga viti 1982. Kërcimi i muajit të kaluar tejkaloi rritjen prej 3.5% të pritur nga ekonomistët dhe fitimin prej 3% të parë në shtator.

Rritja e indeksit, i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve të freskëta, por përfshin produktet e naftës, konfirmoi se inflacioni mbeti mbi objektivin prej 2% të Bankës së Japonisë (BOJ) për të shtatën muaj radhazi.

Raporti tregoi se kufizimet e ofertës së huaj kanë rritur çmimet e ushqimeve të importuara, mallrave industriale dhe pjesëve prodhuese. Rënia e monedhës kombëtare të jenit, e cila në terma dollarë është ulur me më shumë se 20% këtë vit, ka shtuar edhe më shumë problemet.

Kostot e energjisë në vend u rritën me 15.2%, ndërsa ushqimet – pa përfshirë ato që prishen – u rritën me 5.9%, rritja më e shpejtë në katër dekada.

Ndër artikujt ushqimorë, 88% ishin më të kushtueshme se një vit më parë, të udhëhequr nga pijet alkoolike, të tilla si birra dhe sake (pije alkoolike vendase e prodhuar nga orizi). Çmimet e mallrave të qëndrueshme shtëpiake u rritën me 11.8%, rritja e tyre më e madhe që nga marsi 1975.