Vendosni fjalën kyçe....

Zelensky do shqyrtojë peticionin për martesën e homoseksualëve


Një peticion që i bën thirrje Volodymyr Zelensky-t të legalizojë martesat e homoseksualëve do të shqyrtohet nga presidenti ukrainas pasi mori 25,000 nënshkrime.

Ndërsa flamujt ukrainas janë valëvitur në paradat e krenarisë në të gjithë botën perëndimore, martesat e homoseksualëve janë jashtëzakonisht të papëlqyeshme në vetë Ukrainën.

I paraqitur në fillim të qershorit, peticioni kaloi së fundmi 25,000 nënshkrime, një prag që do të thotë se Zelensky duhet të përgjigjet.

Duke iu referuar konfliktit të tanishëm në Ukrainë, peticioni thotë ‘në këtë kohë, çdo ditë mund të jetë e fundit. Lërini njerëzit e të njëjtit seks të kenë mundësinë të krijojnë familje dhe të kenë një dokument zyrtar për ta vërtetuar këtë. Ata kanë nevojë për të njëjtat të drejta si çiftet tradicionale’.

Qëndrimi i Zelensky për këtë çështje është i paqartë. Pavarësisht se u pozicionua si liberal gjatë fushatës së tij zgjedhore 2019 dhe deklaroi gjatë konferencës së tij të parë për shtyp se ai nuk ‘donte të thoshte asgjë negative’ për homoseksualët, ligjvënësit nga partia e tij janë përpjekur të paraqesin projektligje që kriminalizojnë ‘propagandën e homoseksualitetit dhe transgjinorizmin’.

Megjithëse Ukraina nën Zelenskyn ka ndjekur një integrim më të madh me Perëndimin, aktivistët e të drejtave të homoseksualëve në shtëpi duken të pakënaqur me komedianin e kthyer në president.

Për shembull, ndërsa Zelensky nënshkroi një deklaratë të përbashkët me presidentin e SHBA-së Joe Biden shtatorin e kaluar duke premtuar se do ‘luftojë diskriminimin kundër komunitetit LGBTQI+’, aktivistët në Kiev kanë kërkuar që ai të shkarkojë një nga këshilltarët e tij kryesorë, Alexey Arestovich, pasi i quajti ata “të ‘devijuar’.

Ngjyrat ukrainase janë ngritur në ngjarjet e krenarisë së homoseksualëve në të gjithë Perëndimin, me qeverinë irlandeze madje duke integruar ngjyrën blu dhe të verdhë të flamurit ukrainas në ylberin LGBT në një njoftim që mirëpret refugjatët ukrainas homoseksualë.

Megjithatë, në Ukrainë, sondazhet kanë gjetur se midis 9% dhe 24% e publikut mendojnë se dy anëtarë të të njëjtit seks duhet të lejohen të martohen.

Për më tepër, 14% e ukrainasve të anketuar në 2019 thanë se homoseksualiteti duhet të pranohet nga shoqëria, ndërsa 6% në vitin 2020 e konsideruan homoseksualitetin ‘të justifikueshëm’. Këto vlera janë gjerësisht të krahasueshme me vendet përreth në Evropën Lindore.