Vendosni fjalën kyçe....

Rriten eksportet e Kinës në SHBA, ndryshe nga raportimi i shtypit


Importet amerikane nga Kina u rritën në një rekord të të gjitha kohërave pas rregullimit sezonal në prill, pavarësisht bllokimit të Shangait dhe bllokimeve të tjera të lidhura me Covid-in në ekonominë kineze.

Grafiku i mësipërm pasqyron rregullimin sezonal të kryer në platformën ekonometrike Evieës duke përdorur algoritmin TRAMO, qasje e përdorur nga shumica e bankave qendrore.

Bloomberg shkroi 7 qershor: “Deficiti tregtar i SHBA u tkurr në prill me më së shumti rekord në terma dollarësh, duke pasqyruar një rënie të vlerës së importeve mes bllokimeve të Covid në Kinë ndërsa eksportet u rritën. Importet ranë në prill pasi puna e fabrikave në Kinë ra në nivelin më të ulët që nga shkurti i vitit 2020 mes bllokimeve të rrepta për të frenuar përhapjen e Covid-19. Ndërsa prodhimi në vend është përmirësuar disi që atëherë, masat janë ende duke tendosur zinxhirët tashmë të dobët të furnizimit global, veçanërisht kur shoqërohen me luftën e Rusisë në Ukrainë. Deficiti me Kinën u ul në prill me 8.5 miliardë dollarë, më së shumti në shtatë vjet. Importet ranë 10.1 miliardë dollarë, gjithashtu më së shumti që nga viti 2015.”

Historia e rëndësishme është e kundërta diametrike e raportit të Bloomberg. Pavarësisht bllokimit të Covid, ekonomia e Kinës vazhdoi të eksportonte më shumë se kurrë në Shtetet e Bashkuara. Ajo që vërejmë në të dhëna është elasticiteti, jo brishtësia, e ekonomisë kineze dhe varësia gjithnjë në rritje e Shteteve të Bashkuara nga prodhimi kinez.

Vlen të përmendet se përpara se tarifat e ish-presidentit Trump të hynin në fuqi, raportimi i vetë Kinës për eksportet e saj në SHBA ishte vazhdimisht më i ulët se raportimi i SHBA për importet e saj nga Kina, ndoshta sepse eksportet kineze raportojnë më pak të ardhura nga eksporti në mënyrë që të largojnë fondet në llogaritë jashtë shtetit. Megjithatë, pasi tarifat e Trump hynë në fuqi në gusht 2019, numrat e eksporteve të Kinës tejkaluan numrat e importeve të SHBA.

Në një studim të qershorit 2021, Bordi i Guvernatorëve të Rezervës Federale shpjegoi ndryshimin:

“Deficiti tregtar dypalësh i mallrave të Shteteve të Bashkuara me Kinën duket se është ngushtuar ndjeshëm që nga përshkallëzimi i konfliktit tregtar SHBA-Kinë në vitin 2018, ose kështu sugjerojnë të dhënat tregtare të SHBA.

Në të kundërt, të dhënat kineze tregojnë një histori shumë të ndryshme: deficiti, siç nënkuptohet nga suficiti dypalësh i Kinës, pothuajse arriti majat historike deri në fund të vitit 2020.

Historikisht, mospërputhja midis këtyre shifrave të bilancit tregtar kishte mbetur mjaft e parashikueshme dhe e qëndrueshme. Por me fillimin e konfliktit tregtar, vlerat e importeve të raportuara nga SHBA nga Kina kanë rënë më shumë sesa vlerat e eksportit të raportuara nga Kina në Shtetet e Bashkuara.

Dy arsye mund të jenë përgjegjëse për këtë dukuri: (1) importuesit amerikanë që raportojnë më pak importet kineze për të shmangur tarifat amerikane dhe (2) eksportuesit kinezë që raportojnë eksporte më të larta për shkak të ndryshimeve në stimujt tatimorë në Kinë.”