Vendosni fjalën kyçe....

“Tesla” do tërheqë 54 mijë makina


Prodhuesi i makinave elektrike Tesla do të tërheqë të gjitha 53,822 automjetet që ‘të vetëdrejtohen’, pasi ato nuk ndalojnë gjithmonë plotësisht në kryqëzime në kushte të caktuara.

Lëvizja do të prekë automjetet Model S, X, 3 dhe Y, të cilat janë të pajisura me softuerin ‘Full Self-Driving Beta’ (FSD Beta) të kompanisë, sipas Administratës Kombëtare të Sigurisë së Trafikut në Autostrada (NHTSA).

Agjencia tha se veçoria e programit ka bërë që makinat herë pas here të kryejnë ‘ndalesa’ në vend që të ndalojnë plotësisht në kryqëzime, duke paraqitur një rrezik sigurie.

Tesla ra dakord të çaktivizonte funksionin pas takimeve me përfaqësuesit e NHTSA muajin e kaluar. ‘Rolling stops’ do të hiqet nga programi si pjesë e një përditësimi të softuerit të planifikuar për t’u lëshuar më vonë në shkurt.

“Nuk kishte probleme sigurie.” – shkroi CEO i Tesla-s Elon Musk.

Tesla tha se nuk ishte në dijeni të ndonjë pretendimi garancie, përplasjeje, lëndimi ose vdekjeje të shkaktuar nga funksioni.

Kompania ka këmbëngulur gjithmonë se funksioni i saj ‘vetëdrejtues plotësisht’ kërkon që një shofer njerëzor të jetë i gatshëm të marrë kontrollin e automjetit në çdo moment.

Tesla tërhoqi pothuajse 12,000 në SHBA nëntorin e kaluar për një gabim komunikimi që mund të shkaktonte një paralajmërim të rremë për përplasje përpara ose aktivizim të papritur të frenave emergjente.